De Statistieken: Kökcü dominant, Jahanbakhsh nog wisselvallig

De Statistieken: Kökcü dominant, Jahanbakhsh nog wisselvallig

Feyenoord creëerde tegen NEC aanzienlijk meer en gevaarlijkere kansen dan de afgelopen wedstrijden. Dat was uiteraard al terug te zien in de 1-4 eindstand, maar ook de statistieken gaven een goede weergave van de wedstrijd. De cijfers van Orkun Kökcü en Alireza Jahanbakhsh vielen daarbij in het bijzonder op.

Op basis van het aantal xG (Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) leverde Feyenoord in Nijmegen de beste prestatie sinds de 5-0 zege op Fortuna Sittard begin december. De 28 doelpogingen van Feyenoord, waarvan 11 op doel, leverden uit veldspel 3,41 xG op (volgens EredivisiePlots). Dat is nog exclusief de strafschop van Orkun Kökcü. NEC schoot zes keer, waarvan vier op doel, wat goed was voor slechts 0,38 xG.

Kökcü
De meest opvallende man op het veld was met zijn twee doelpunten uiteraard Kökcü. De middenvelder was met 116 balcontacten veruit het meest aanwezig (Tyrell Malacia volgde met 95) en deed daar vaak iets goeds mee. Zo kwamen 83 van zijn 93 passes aan (89%). Daarbij zaten 3 sleutelpasses, 3 aangekomen voorzetten (van de 8) en 3 aangekomen lange ballen (van de 5). Kökcü was goed voor 5 doelpogingen, waarvan 3 op doel en 2 geblokt. Dat is samen met Guus Til het hoogste aantal (ook 5 schoten: 2 op doel, 1 mis, 2 geblokt). Daarnaast won Kökcü 3 van zijn 4 duels.

De Statistieken: Kökcü dominant, Jahanbakhsh nog wisselvallig

Passing
Kökcü was niet de enige goede passer op het veld bij Feyenoord. Alireza Jahanbakhsh, Til en Jens Toornstra waren alle drie goed voor liefst 4 sleutelpasses, terwijl Malacia er net als Kökcü 3 gaf en Fredrik Aursnes 2. De 83 aangekomen passes van Kökcü waren wel veruit de meeste van één speler. Gernot Trauner (64 van de 69, 93%), Marcos Senesi (63 van de 71, 89%) en Aursnes (62 van de 68, 91%) volgden. Daarnaast waren ook basisspelers Guus Til (30 van de 33, 91%), Lutsharel Geertruida (29 van de 31, 94%), Reiss Nelson (27 van de 30, 90%) en Bryan Linssen (10 van de 11, 91%) allemaal goed voor een nauwkeurigheidspercentage van negentig procent of hoger. In totaal kwamen 495 van de 566 Feyenoord-passes (87%) aan. Voor NEC was dat 318 van de 400 (80%).

Duels
Wat verder opviel, was dat Feyenoord net als tegen Vitesse niet erg succesvol was in de duels. Zo waren Jahanbakhsh, Linssen en Nelson de spelers die de meeste duels uitvochten en het merendeel verloren. Voor Jahanbakhsh waren dat er 7 van de 13, voor Nelson 5 van de 9 en Linssen verloor liefst 8 van zijn 11 duels. De verdedigende krachten waren zoals gebruikelijk wel sterk in hun duels. Senesi won er 6 van de 8, Trauner 4 van de 6 en Aursnes en Geertruida allebei 4 van de 5. Ook deed invaller Cyriel Dessers het aanzienlijk beter dan Linssen door zijn 3 duels allemaal te winnen.

De Statistieken: Kökcü dominant, Jahanbakhsh nog wisselvallig

Jahanbakhsh
Een laatste speler die interessant is om uit te lichten, is Jahanbakhsh. De Iraniër worstelde al enige tijd met zijn vorm, maar leek die tegen NEC met onder meer een doelpunt en een versierde strafschop weer een beetje terug te vinden. Toch lukte nog lang niet alles, wat in zijn statistieken terug te zien was. Zo was hij de enige Feyenoorder wiens lange ballen allemaal aankwamen (3), maar ook de enige waarbij geen enkele voorzet aankwam (0 van de 7). In totaal kwamen 30 van zijn 42 passes (71%) aan, waarvan zoals gezegd 4 sleutelpasses waren. Jahanbakhsh probeerde samen met Nelson het vaakst een man voorbij te dribbelen, al lukte dat maar 1 van de 4 keer (bij Nelson 3 van de 4). Verder was de rechtsbuiten goed voor 3 doelpogingen, waarvan 2 op doel en 1 geblokt.

*Statistieken afkomstig van SofaScore.

Lees meer over
Orkun Kökcü Alireza Jahanbakhsh De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties