De Statistieken: Hancko en Timber vallen op, Dilrosun onzichtbaar

De Statistieken: Hancko en Timber vallen op, Dilrosun onzichtbaar

Feyenoord leed zondag uit bij PSV de eerste nederlaag van het (competitie)seizoen. De ploeg die op het veld stond leek niet op die in eerdere wedstrijden, zoals ook terug te zien is in de statistieken van het duel. Daarin waren het Dávid Hancko en Quinten Timber die het meest positief opvielen, terwijl met name Javairô Dilrosun zich niet kon laten gelden.

De wedstrijd tegen PSV was niet alleen de eerste verliespartij in de Eredivisie, maar ook de eerste wedstrijd waarin Feyenoord op papier niet de betere was. De Rotterdammers hadden nog wel 51% van het balbezit (het laagste percentage sinds de openingswedstrijd tegen Vitesse, ook toen 51%), maar creëerden aanzienlijk minder. Zo noteerde PSV veel meer doelpogingen (27 tegenover 13), meer schoten op doel (10 tegenover 6) en meer xG* (2,53 tegenover 1,15). Ook het passnauwkeurigheidspercentage van 79% (in totaal kwamen 347 van de 438 passes aan) was het laagste van het huidige Eredivisieseizoen.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots

Middenveld
Na afloop van de verloren topper ging het veel over het volgens velen te aanvallende middenveld van Feyenoord. Wat de statistieken van SofaScore in ieder geval bewijzen, is dat Javairô Dilrosun als nummer tien niet het verschil kon maken. Met slechts 24 balcontacten was hij van alle basisspelers samen met Alireza Jahanbakhsh het minst aan de bal. Uit die balaanrakingen kwam geen enkel schot, sleutelpass of voorzet voort. 2 keer probeerde Dilrosun een speler uit te spelen met een dribbel, wat 1 keer lukte.

Succesvoller was het optreden van Quinten Timber. Hij was goed voor 2 sleutelpasses (passes die direct tot een doelpoging leiden) en was ook direct de enige Feyenoorder die er meer dan 1 gaf. Ook in zijn dribbels was hij de beste Feyenoorder. Zijn 4 pogingen om op die manier een tegenstander uit te spelen, slaagden allemaal. Alleen Oussama Idrissi probeerde het vaker (5 keer), maar zag het slechts 2 keer lukken. Timber zag verder 36 van zijn 41 passes aankomen (88%) en won 8 van zijn 9 duels, waarmee hij op dat vlak relatief het best presteerde.

De Statistieken: Hancko en Timber vallen op, Dilrosun onzichtbaar

Dávid Hancko
De meeste duels werden echter gewonnen door Dávid Hancko. De verdediger ging er 13 aan en won er 9. En ook in de andere verdedigende statistieken - die door het wedstrijdverloop meer opvallen dan de cijfers aan de bal - was het de Slowaak die het best presteerde. Zo was hij goed voor de meeste clearances (6, waarvan 1 bal van de lijn) en geslaagde tackles (5). Daarnaast blokte hij 3 schoten en onderschepte hij 3 ballen.

Ook de andere verdedigers konden aan de bak. Gernot Trauner was goed voor 3 clearances, 4 geblokte schoten (het meest van elke Feyenoorder), 4 onderscheppingen en 4 geslaagde tackles. Marcos López telde de meeste onderscheppingen (6) en viel verder op met 3 clearances, 1 geblokt schot en 2 geslaagde tackles. Voor Marcus Pedersen waren dat 4 clearances, 1 geblokt schot, 1 onderschepping en 4 geslaagde tackles. Ook de 3 onderscheppingen en 3 geslaagde tackles van de al eerder uitgelichte Timber zijn nog noemenswaardig.

Lees meer over
De Statistieken Javairo Dilrosun Dávid Hancko Quinten Timber
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties