De Statistieken: Aursnes, Kökcü en stabiele defensie

De Statistieken: Aursnes, Kökcü en stabiele defensie

Feyenoord nam zondagmiddag op bezoek bij RKC Waalwijk de drie punten mee naar Rotterdam. Gemakkelijk ging dat niet, al laten de statistieken wel zien dat het een verdiende overwinning was. De cijfers van Fredrik Aursnes, Orkun Kökcü en het centrale duo vielen daarbij in het bijzonder op.

Op het spel van Feyenoord in Waalwijk viel veel aan te merken, maar de zege was gezien het spelbeeld niet onverdiend. De Rotterdammers hadden 63% van het balbezit en de 16 doelpogingen, waarvan 4 op doel, waren (volgens EredivisiePlots) goed voor 1,91 xG (Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan). Voor RKC was dat slechts 0,67 uit 11 schoten en eveneens 4 op doel.

Kritiek was er onder meer op de normaal gesproken betrouwbare Fredrik Aursnes. Volgens SofaScore lijdt hij gemiddeld slechts 12 keer balverlies per wedstrijd; tegen RKC was dat 24 keer, het meest van elke speler op het veld. Wel was hij met 119 balcontacten sowieso veruit het vaakst aan de bal (Orkun Kökcü volgde met 103 keer) en kwamen 74 van zijn 92 passes (80%) aan. Aursnes was goed voor 2 sleutelpasses, 4 aangekomen lange passes (van de 10 pogingen) en zag geen van zijn 3 voorzetten aankomen. 3 van zijn 5 dribbels waren succesvol, wat bij Feyenoord alleen door Luis Sinisterra (4 van de 8) overtroffen werd.

In verdedigend opzicht speelde Aursnes wel een sterke wedstrijd. Hij won 8 van zijn 13 duels, het meest van elke Feyenoorder. Sinisterra ging er meer aan (15), maar won er slechts 6. Voor Marcos Senesi waren dat er 6 van de 13. De Noor was verder goed voor 4 clearances, 2 onderscheppingen en 3 geslaagde tackles. Daarmee leverde hij naast centrale verdedigers Gernot Trauner (8 clearances, 1 geblokt schot, 3 onderscheppingen, 1 tackle) en Senesi (3 clearances, 3 geblokte schoten, 2 onderscheppingen en 2 tackles) de grootste defensieve bijdrage. Ook Justin Bijlow was uiteraard belangrijk met 4 reddingen, waarvan 3 op pogingen van binnen de zestien, en 2 weggestompte ballen.

Kökcü
Aan de bal was het vooral Kökcü die opviel. In een wedstrijd waarin Feyenoord moeite had om iets te creëren, was de middenvelder goed voor 7 sleutelpasses. Daarmee was hij de enige speler die het aantal van Aursnes (2) kon overtreffen. Kökcü verstuurde 83 passes, waarvan er 73 aankwamen (88%). 1 van zijn aangekomen passes was een lange bal (zijn enige van de wedstrijd), 3 ervan waren voorzetten (van de 6). De meeste doelpogingen in Waalwijk kwamen van Alireza Jahanbakhsh (4 in totaal: 1 op doel, 1 mis, 2 geblokt).

Lees meer over
Orkun Kökcü Fredrik Aursnes De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties