De Groot: ''Elke keer als hij invalt zie ik iets waar ik heel blij van word''

De Groot: ''Elke keer als hij invalt zie ik iets waar ik heel blij van word''

De wedstrijd tegen FC Volendam had niet veel om het lijf. Zelfs de allergrootste pessimisten zagen na twintig minuten al dat Feyenoord een gemakkelijke middag tegemoet aan het gaan was. De wedstrijd was bij lange na niet zo memorabel als de wedstrijd tegen Lazio Roma van een paar dagen eerder, maar de Rotterdammers hebben dankzij de resultaten wel een topweek achter de rug. Dat klopt toch, Rory de Groot?

"Dat lijkt me evident, eerst al die geweldige, magische avond in De Kuip waar alles goed viel en je als groepswinnaar doorgaat. Dat is natuurlijk een groot feest", aldus De Groot bij Feyenoord TV. "Dan moet je er twee dagen later ook gewoon weer staan en ze stonden er vanaf seconde één! Ze vlogen er gelijk op, Volendam is in de eerste helft misschien drie keer op de helft van Feyenoord geweest. Het was overduidelijk dat Feyenoord snel klaar wilde zijn. Als je naar de kansen kijkt duurde dat nog vrij lang, maar het was een prima eerste helft waarmee je de wedstrijd uiteindelijk vrij eenvoudig over de streep trekt."

"Als je kijkt naar de eerste helft had het eigenlijk al 3 of 4-0 moeten staan, maar ook na rust kwam je er nog een paar keer heel goed doorheen. Volendam had trouwens ook een uitstekende keeper, die heeft er ook nog een paar heel goed uit gehouden, maar 2-0 was nog aan de magere kant als je kijkt naar de kansen", zo vervolgt De Groot, die, net als trainer Arne Slot, ook aangeeft dat het niet benutten van de kansen wel een dingetje blijft bij de Rotterdammers. "Zo'n derde doelpunt was fijn geweest, want daardoor moest je aan het einde opeens een beetje op gaan letten: je had het jezelf nog gemakkelijker kunnen maken. Maar goed, echt lastig is het nooit geworden." De Groot geeft ook nog aan dat de diepgang van Feyenoord als geheel in orde was, zowel vanaf de linker- en rechterkant alsook via het midden. Er hadden dus alleen meer doelpunten uit voort moeten komen

Hartman
Na de wedstrijdanalyse gaat De Groot ook weer in op specifieke spelers. De basisplaats van Quilindschy Hartman verbaasde hem niet. "Dat vond ik een logische keuze. Hij viel ijzersterk in tegen Lazio en dan dwing je zo'n plek ook af. Met name omdat Lopez de afgelopen wedstrijden wat minder goed speelde, dus die staat ter discussie zoals dat heet. Dan valt Hartman in zo'n belangrijke wedstrijd zo in, met zo'n prachtige assist. Hij was ook zo scherp, zo goed in de passing en in het opkomen: dan dwing je het af. Hij heeft het ook absoluut waargemaakt tegen Volendam."

"Ik ben ontzettend te spreken over zijn ontwikkeling. Vanaf het moment dat hij zijn debuut heeft gemaakt zie je dat hij stappen maakt. Lazio-uit was inderdaad een wat mindere helft, maar ik was daar veel minder kritisch over dan mensen om me heen. Met name omdat Feyenoord het als geheel in Rome heel zwaar had. Dan kom je als verdediger vaak op posities te staan waarin je moet gaan kiezen en dat is gewoon heel moeilijk, daar komt ook ervaring bij kijken enzovoort. Het team stond toen ook nog veel minder goed op zijn benen. Het is nu veel meer ingespeeld: je ziet nu steeds meer duidelijke lijnen in het team ontstaan en daar profiteert zo'n jonge jongen ook van. Ik vind zijn bravoure heel fijn om naar te kijken: hij staat zijn mannetje, verdedigend is hij scherp, maar hij is vooral aanvallend en in de passing heel belangrijk. Hij gaat altijd mee naar voren en heeft een uitstekende trap. Dat liet hij gisteren ook weer zien"

"Hij heeft ook echt oog voor die diepgang. Tegen Volendam was er een moment en dan coacht hij Paixão naar binnen: Hartman is dus een jonge jongen, die weer een kans krijgt, en dan zijn maatje, als andere jonge jongen, al coacht van 'jij moet daarheen en dan ga ik naar daar'. Het was ook perfect gecoacht en er ontstond ook direct gevaar uit. Ik vind hem een hele leuke, nieuwe toevoeging in dit seizoen. Ik verwacht zeker dat hij nog heel veel minuten gaat maken."

Danilo
Veel mensen hadden, na zijn doorslaggevende rol tegen Lazio Roma, Santiago Gimenez aan de aftrap verwacht. Het werd uiteindelijk Danilo. De spits was zeer effectief met zowel een doelpunt als een assist. "Slot zei al: 'Je moet een spits wel het vertrouwen geven dat als hij niet scoort, hij niet gelijk de volgende wedstrijd gewisseld wordt'. Danilo is in het drukzetten zo ontzettend belangrijk, ook tegen Volendam weer. Nu pikt hij wel zijn doelpuntje mee en dat verdient-ie. Een spits leeft voor doelpunten en dit had hij even nodig, zeker na zo'n wedstrijd als tegen Lazio waarin hij keihard heeft gewerkt, maar niet wordt beloond met een doelpunt. Dan is het fijn dat hij nu zijn doelpuntje meepikt tegen Volendam, dat is goed voor zijn vertrouwen."

Wieffer
Mats Wieffer mocht afgelopen weekend weer minuten maken in het eerste van Feyenoord. "Ik heb al vaker gezegd dat ik heel erg gecharmeerd van hem ben als speler. Hij heeft mede door blessures nog niet heel veel gespeeld, maar wellicht ook nog vanwege de keuzes die gemaakt worden. Elke keer als hij invalt zie ik iets waar ik heel blij van word: hij brengt op het middenveld een bepaalde rust, een bepaalde controle en een overzicht dat anderen minder hebben. Met name defensief."

"Wat Wieffer heel goed doet is kijken naar de posities, de ruimte om hem heen en niet alleen naar de bal. Hij dekt constant de ruimte af, hij denkt altijd vooruit, speelt de bal gelijk door. Daar komt ook de kans van Gimenez uit voort en dat is waar Wieffer goed in is: hij anticipeert heel goed, hij leest de wedstrijd. Ik vind het heerlijk om naar te kijken, een speler die altijd vooruit denkt. Wat ik ook belangrijk vind is dat hij een veel grotere dribbel-vaardigheid heeft dan mensen nu denken. Eigenlijk heeft-ie in potentie alles voor die nummer zes positie. Of hij er klaar voor is weet ik niet, daarvoor zijn de invalbeurten te kort. Ik zou hem er weleens willen zien als basisspeler."

Lees meer over
Mats Wieffer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties