''Danilo is er een voorbeeld van dat het steeds beter loopt''

''Danilo is er een voorbeeld van dat het steeds beter loopt''

In de uitzending van Feyenoord TV werd er teruggeblikt op de drie tegendoelpunten die Feyenoord te verwerken kreeg tegen Go Ahead Eagles, terwijl de Rotterdammers na vijf wedstrijden toch ook al drie clean-sheets hebben dit seizoen. Analyticus Rory de Groot gaat nader in op de verdedigende fouten van de ploeg van trainer Arne Slot.

"Bij het eerste doelpunt zie je op de laatste lijn dat buitenspel opgeheven wordt door Walemark, vervolgens wordt Bjorkan in de diepte verrast, zijn tegenstander kopt terug en dan is Walemark ook te laat in het drukzetten op de bal in de zestien. Maar het gaat eigenlijk al fout bij de eerste bal." Bij het tweede tegendoelpunt is het al helemaal een foutenfestival. "Kökcü laat zijn man weglopen, Trauner verliest het duel en dan is daar de man die voor Kökcü was, Kökcü is te laat, Timber is ook te laat.

''De speler van Go Ahead kan gemakkelijk wegdraaien en geeft de bal dan aan een speler die wegloopt bij Szymanski, die is ook te laat. Die geeft de bal dan weer door aan een tegenstander van Dilrosun, die is ook te laat. Dan blokt Bjorkan die bal half en dan staat de man die eerder voor Kökcü was helemaal vrij. Dat betekent dus dat die man niet is opgepakt.'' De bal leek toen even weggewerkt te worden, maar werd weer verloren bij het uitverdedigen. "Iedereen loopt naar voren, er is geen organisatie. Bjorkan stapt uit, geeft geen druk op de bal, dan komt er een lage voorzet en wordt er bij de tweede paal, tussen Trauner en Pedersen in, raak gekopt. Dan hebben ze dus niet goed naar binnen geknepen."

Goede en harde les
De Groot bemerkte een gebrek aan scherpte bij de Rotterdammers aan het begin van de wedstrijd, bijvoorbeeld omdat Walemark buitenspel ophief. Tegen Lazio Roma zal dat gebrek aan scherpte dodelijk zijn. "Dit moet een goede en harde les voor Feyenoord zijn geweest dat je echt goed moet starten. Dat is altijd zo, dat is een inkoppertje."

Al zijn er ook genoeg pluspunten te vinden. "Maar: in balbezit was dit een van de beste wedstrijden van Feyenoord tot nu toe, dat gaf Slot ook al aan, alleen heb je een paar momenten in de omschakeling waar je niet goed oplet en niet scherp bent. Dan kan de bal er tegen Go Ahead Eagles ook gewoon drie keer in liggen."

Danilo
De Groot licht er ook een aantal spelers van Feyenoord uit. "Danilo wil ik echt even benoemen. Dat is een spits die nu al vijf doelpunten heeft gescoord en dat is echt goed, maar ik vind hem ook groeien in het samenspel. Waar hij echt goed in is, is in het spelen van de combinatie: je kan hem echt aanspelen en dan verlegt hij het spel heel goed. Hij is heel goed in de één-twee, hij beweegt slim."

De Groot becommentarieert daarna de 2-1 van Danilo. "Je ziet hier heel goed hoe Danilo naar de eerste paal beweegt, hij doet twee stapjes terug en komt daardoor vrij tussen drie verdedigers. Walemark legt hem dan uitstekend terug vanaf de achterlijn. Dan zie je ook hoe simpel voetbal kan zijn", zo vervolgt De Groot. "Je ziet dat de spelers elkaar beter gaan vinden, er komen automatismes in. Danilo is er een voorbeeld van dat het steeds beter loopt." Ook De Groot zag dat de bal van Walemark 'blind' gegeven werd omdat de vleugelaanvaller niet anders kon, Danilo leek daar qua positionering echter al op voor te sorteren.

Daar kwam ook het kopdoelpunt van Danilo uit voort volgens de Groot. "Het was echt een bewuste doorkopbal." Walemark wist waar die bal moest komen en gaf de bal precies op maat op Danilo, die de omgeving 'scande' en als niet al te lange voetballer precies op de juiste plek stond om de bal bewust geplaatst in te koppen.

''Danilo is er een voorbeeld van dat het steeds beter loopt''

Szymanski
De Pool wordt geroemd om zijn manier van drukzetten. "Waardoor Go Ahead Eagles geen moment krijgt om op te bouwen." Maar de grootste kwaliteit van Szymanski is iets anders. "Hij is perfect voor het tussen de ruimtes spelen, Hij is altijd tussen de zestien en het middenveld, steeds twee stapjes naar links, twee stapjes naar achter en dan verlegt hij het spel. Het zijn altijd maar een paar pasjes." Daarna worden er voorbeelden gegeven van zijn slimme passes en loopacties.

Uiteraard wordt ook zijn magistrale doelpunt nog besproken. "Zijn grote kwaliteit is ook zijn handelingssnelheid, hij neemt de bal rechts aan, links meenemen en schieten. Dat is dan nog een andere grote kwaliteit: dat gouden linkerbeen. Ik vind het een fenomenale voetballer." Al ziet De Groot ook nog wel een verbeterpunt. "Hij had 53 balcontacten, ik denk dat hij nog dominanter kan zijn in die rol, maar je ziet dat hij steeds meer uithoudingsvermogen krijgt. Dat is heel belangrijk qua pressing zetten met Danilo."

Benita
Ook Varkenoord blijft aan de deur kloppen bij Feyenoord 1. "Ik vond Benita het uitstekend doen, echt een jongen voor de toekomst. Je ziet dat hij vertrouwen aan de bal heeft. Hij is van origine een rechtsbuiten, maar is omgeschoold en dat doet hij uitstekend. Hij is heel snel, balvast, heeft een goede trap, komt graag op. Op een gegeven moment stond hij in de zestien bij Go Ahead tijdens een uittrap van Bijlow. Dat vond ik erg opvallend. Hij heeft dus een ontzettende drive, veel vertrouwen.

"In het verdedigende is hij soms nog iets te wild. Hij greep twee keer in en dat ging mis, met bijvoorbeeld een tackle die hij net miste. Aan de andere kant: hij liep het ook enorm goed dicht bij een enorme kans voor Eagles. Met gevaar voor eigen leven zou ik bijna zeggen. Het enthousiasme spat er vanaf en de potentie ook. Ik vind dit echt een heel groot talent."

Lees meer over
Danilo Pereira da Silva
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties