''Dan zie je hoe makkelijk en mooi voetbal kan zijn''

''Dan zie je hoe makkelijk en mooi voetbal kan zijn''

Feyenoord heeft het in uitwedstrijden traditioneel lastig tegen FC Groningen, maar daar was afgelopen zondag absoluut geen sprake van. De 0-3 uitslag was eigenlijk een hele milde afspiegeling van het krachtsverschil. Analist Rory de Groot kon dan ook weinig anders dan de loftrompet steken over de prestatie van de Rotterdammers.

"Gezien de stand op de ranglijst dacht je 'dit wordt een walk-over', maar we weten ook dat ploegen die het heel moeilijk hebben, en ook nog eens van amateurs verliezen die week, opeens ook heel fel uit de startblokken kunnen schieten, maar vanaf seconde 1 was Feyenoord de bovenliggende partij. Ze hadden de controle, waren soeverein en Groningen is eigenlijk tot de laatste vijftien minuten niet in het spel voorgekomen", aldus De Groot bij Feyenoord TV.

De analist heeft genoten van het spel. "Uitstekende goals, veel mooie aanvallen over de flanken, veel beweging rondom de bal en het was heel dynamisch. Ik vond ze ook heel fel in het afjagen, hoge intensiteit. Feyenoord had zichzelf echt heel duidelijk de opdracht 'we gaan goed starten' gegeven. Dat was de afgelopen wedstrijden wel anders, ze kwamen vaak snel achter. Dat was nu totaal niet aan de hand. Ze speelden heel geconcentreerd. Met name de achterste vier speelden uitstekend, met veel ruimte in de rug. Het middenveld stond als een huis en dan zie je hoe makkelijk en mooi voetbal kan zijn."

Kökcü, Wieffer en Szymański
De drie spelers vormen op dit moment het middenveld van Feyenoord. De vraag is of Slot dat in stand gaat houden, zeker nu Szymański een wat mindere fase lijkt te kennen. "Ik denk het wel omdat je niet constant wil wisselen. Met name het koppel Kökcü en Wieffer staat vanaf het eerste fluitsignaal zo goed: die voelen elkaar goed aan, wisselen elkaar goed af, vullen elkaar ook aan in hun kwaliteiten en hun zwaktes."

"Szymański is gewoon een jongen met zo veel potentie en zo veel mogelijkheden. Ik vind wel dat Szymański voor zijn status en potentie onder zijn niveau presteert. Ik vind hem niet lekker spelen. Hij werkt keihard, dat is overduidelijk: hij gaat de dieptes in, met meeverdedigen gaat hij echt ver terug op eigen helft. Hij doet eigenlijk alles dat hij moet doen, alleen ontbreekt de finesse vaak. Met name in de kleine ruimtes zie je vaak de bal van zijn voet af schieten. Ook in de wedstrijd zag je dat hij goede schietkansen krijgt en de bal dan net niet lekker raakt of dat hij te wild is. Hij is zoekende, maar het is wel een speler waarvan je weet dat hij speciaal is en dat hij ook overduidelijk de kwaliteiten heeft om het verschil te maken. Ik zou hem zeker laten staan."

Analyse Mats Wieffer
"Wieffer is echt een verbindingsspeler, een jongen die kan versnellen, maar ook heel gecontroleerd kan spelen vanuit die 6-positie en daar ook heel taakbewust is." Dan wordt er een situatie tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen getoond. "Daar zie je hoe Wieffer precies op het juiste moment beweegt en de gaten zoekt. Er is totale rust en overzicht. Het doet me denken aan Aursnes, al wil ik hem daar niet mee vergelijken, maar het gemak waarmee hij de bal één keer raakt, opendraait en het spel verlegt: het is echt een verbindingsspeler die overal op het juiste moment even vijf meter aanzet, aanspeelbaar is, het spel verlegt en daardoor ook versnelt. Dat is zo belangrijk in het spel van Feyenoord", zo vertelt De Groot. "Hij heeft een goed schot en haalt ook gelijk uit als hij de kans krijgt. Hij is ook aanvallend absoluut aanwezig. Hij is heel vaak rondom de zestien van de tegenstander te vinden, maar controlerend verzaakt hij nooit. Hij denkt altijd vanuit zijn 6-positie."

Wieffer was ook de aangever bij de 0-1 van Igor Paixão. "De middenvelder van Groningen vergeet met hem mee te lopen en dan geeft hij een uitstekende voorzet, met gevoel, bij de tweede paal. Het is een genot om naar deze jongen te kijken. Als je alleen naar Wieffer kijkt hoe hij beweegt over het veld, dan zie je hoe simpel voetbal kan zijn." De Groot geeft ook nog aan dat er heel veel dynamiek was op de flanken bij de Rotterdammers met talloze acties van Paixão en Alireza Jahanbakhsh, maar ook van Marcus Pedersen en Quilindschy Hartman. De vleugelaanvallers en -verdedigers strooiden met prima voorzetten, maar de bezetting voor het doel leek te wensen over te laten waardoor de voorzetten niet tot een doelpunt gepromoveerd konden worden. Een verbeterpunt dat aangestipt wordt na de prima prestatie tegen FC Groningen.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties