Blinker: "Je weet niet wat je meemaakt als je de tunnel uitkomt"

Blinker: "Je weet niet wat je meemaakt als je de tunnel uitkomt"

Voor Regi Blinker is de wedstrijd van aanstaande dinsdag tussen Feyenoord en Celtic een extra bijzondere. De oud-middenvelder speelde 305 wedstrijden voor de Rotterdammers en ook 35 wedstrijden voor de club uit Schotland.

"Bij beide clubs kende ik ook moeilijke periodes", begint Blinker in gesprek met het Algemeen Dagblad. Bij Feyenoord won de middenvelder 6 prijzen. "In Glasgow leefde het voetbal zo enorm, echt onvoorstelbaar. Met alles erop en eraan, hè. Paparazzi op straat om spelers te spotten. De verafgoding van de spelers door de fans – en dat zijn er bij Celtic nogal wat – was uniek. Ja, daar voelde ik me soms net een superster."

Blinker speelde dus zowel wedstrijden in het stadion van Feyenoord als van Celtic. Waar er bij De Kuip vaak wordt gesproken over de kuipvrees, is het voetballen in Glasgow misschien nog wel specialer volgens de oud-Feyenoorder. "De Kuip heeft terecht een enorme reputatie. Clubs zijn al zo vaak door hun hoeven gezakt in Rotterdam. En niet alleen clubs. Hoe vaak zijn spelers van een club uit de subtop niet mislukt bij Feyenoord? Dat heeft te maken met de club, het stadion en zeker ook de supporters. Maar op Celtic Park kun je dus niemand verstaan. Je weet als speler niet wat je meemaakt als je de tunnel uitkomt."

Harde duels
In Schotland is het voetbal daadwerkelijk anders, zo ervaarde Blinker zelf. Er wordt verwacht dat je van het begin tot het einde vol in de duels gaat en niet bang bent. "Zo'n voetballer was ik helemaal niet toen ik nog bij Feyenoord speelde. Als er dan iets gebeurde op het veld, kwamen Henk Fraser en John de Wolf dat voor je oplossen. Ze riepen zo vaak tegen mij: 'Reeg, zetten!' Dan moest je er vol ingaan. Hij of jij was het dan. Maar dat deed ik in Nederland eigenlijk zelden. In Engeland en vooral Schotland móét dat gewoon."

Iconen als trainer
In zijn carrière heeft Blinker bij diverse clubs bekende namen (Rinus Israel, Willem van Hanegem, Wim Jansen, Frank Rijkaard, Kenny Dalglish en John Barnes) als trainer gehad, dit besefte hij toen echter nog niet. "Pas later besefte ik hoe groot die mensen waren. Achteraf denk ik ook dat ik meer contact met trainers had moeten houden. Uli van Gobbel en Henk Fraser kwamen weleens bij Van Hanegem thuis, weet ik. Daar spraken ze over het leven en natuurlijk over voetbal. Ik deed dat niet, maar dat zou ik nu anders doen."

Momenteel is Blinker actief in de zakenwereld. Hij werkt al jarenlang aan het platform Life After Football, waar hij onder andere spelers helpt met het leggen van contacten voor na hun voetbalcarrière. Voorlopig gaat hij eerst genieten van 'zijn clubs' in de Champions League. "Dinsdag zit ik in de Kuip, natuurlijk ben ik daar. Voor de uitwedstrijd in december in Glasgow heb ik nog geen kaarten, maar dat gaat wel lukken, hoor. Ik ken nog wel wat mensen in Schotland, haha."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties