Analyse: Gimenez nestelt zich tussen de topspitsen van Europa

Analyse: Gimenez nestelt zich tussen de topspitsen van Europa

Santiago Gimenez is uitgegroeid tot een van de beste spitsen die Feyenoord de laatste jaren gekend heeft. Onder andere dankzij zijn hattrick in de Johan Cruijff Arena kan hij niet meer stuk bij het legioen. De Mexicaanse spits kent met twaalf goals uit de afgelopen acht Eredivisie-wedstrijden een absolute vliegende start dit seizoen. Deze start is zó indrukwekkend dat zelfs de cijfers van Coen Dillen, welke in één Eredivisieseizoen 43 goals maakte, erbij gehaald worden. Maar hoe goed is Gimenez nou echt? En wat maakt hem dan zo goed?

De cijfers
Sinds Gimenez zijn komst naar Feyenoord in de zomer van 2022, is er een significante stijging te zien in zowel zijn verwachte aantal goals als in zijn daadwerkelijk gemaakte goals per 90 minuten. Zo lag zijn gemiddelde expected goals (xG) per seizoen bij Cruz Azul ongeveer rond de 0,4 per 90 minuten en is dit in zijn eerste seizoen bij Feyenoord gestegen tot 0,64. Dit seizoen bedraagt zijn gemiddelde xG per 90 minuten zelfs 0,75.

Een stijgend aantal verwachte goals per seizoen dus, sinds Gimenez bij Feyenoord speelt. Het zelfde kan gezegd worden van zijn daadwerkelijke aantal gescoorde doelpunten. Waar hij in zijn laatste seizoen in Mexico goed was voor 0,32 goals per 90 minuten, staat hij dit seizoen op een gemiddelde van 1,32 goals per 90 minuten over alle competities. Een behoorlijke 'over performance' dus ten opzichte van zijn xG.

Analyse: Gimenez nestelt zich tussen de topspitsen van Europa

Maar laten we de hiervoor genoemde cijfers nu eens in perspectief zetten. Om dat te doen heb ik onderstaande grafiek gecreëerd. In deze grafiek staan alle spitsen uit de top 6 competities van de wereld die in het afgelopen kalenderjaar tenminste 900 minuten gespeeld hebben. Op de ene as staat het aantal goals per 90 minuten en op de andere as de verwachte aantal goals per 90 minuten (xG per 90).

Gimenez kan zich op basis van deze twee statistieken meten met de absolute top van de wereld. Hierbij moet uiteraard wel de kanttekening gezet worden dat deze statistieken makkelijker te behalen zijn in de Eredivisie dan bijvoorbeeld in de Premier League. Daarnaast speelt hij bij een dominante ploeg in deze competitie. Het wil dus zeker niet zeggen dat hij ook bij de top van de wereld hoort. Je ziet behalve de absolute topspitsen bijvoorbeeld ook namen als Luuk de Jong staan.

Wat dit wel zegt, is dat er momenteel weinig spelers zijn die meer en makkelijker scoren dan Gimenez.

Analyse: Gimenez nestelt zich tussen de topspitsen van Europa

Gimenez’ kwaliteiten
Zoals de cijfers hiervoor genoemd laten zien: Gimenez komt heel vaak in scoringsrijke positie en weet daaruit vervolgens bijzonder vaak het net te vinden. Als je de beelden bekijkt zijn er twee specifieke kwaliteiten van de Mexicaan die hem zo vaak in scoringsrijke positie brengen. Deze twee kwaliteiten maken het verschil tussen een gemiddelde spits en een uitstekende spits.

Individuele actie
Als eerste is hij in staat om zichzelf, en daarmee soms ook indirect teamgenoten, in een betere positie te brengen door middel van een individuele actie. Gimenez is niet bang om zijn directe tegenstander op te zoeken en is zowel op de eerste meters als langere afstanden vrij snel te noemen. Hij bezit over een dodelijke kapbeweging waar diverse tegenstanders al enorme moeite mee bleken te hebben. Deze kwaliteit was bijvoorbeeld te zien bij de 0-2 tegen Ajax waarbij hij Jorrel Hato kinderlijk eenvoudig uitkapte en vervolgens binnenschoot. Hieronder een paar van deze momenten voor zowel Feyenoord als het Mexicaanse nationale elftal:

Beweging zonder bal
Een andere specifieke kwaliteit van hem is zijn beweging zonder bal. En dan met name zijn explosieve loopacties waarbij hij uit de rug van zijn directe tegenstander komt. Hij positioneert zich dan bij potentiële voorzetten achter de verste centrale verdediger om er vervolgens voor te komen. Deze loopactie is zo effectief omdat de tegenstander het altijd later ziet en daarom altijd een gaatje moet laten richting de spits. Deze slimmigheid, gecombineerd met een juiste timing en de snelheid die Gimenez bezit, zorgt er voor dat hij regelmatig in relatieve vrijheid kan afwerken. Hieronder een aantal voorbeelden waarin Gimenez op deze wijze gevaarlijk wordt uit voorzetten:

Deze zelfde loopactie gebruikt Gimenez ook om over de grond de bal in de ruimte te ontvangen. Een perfect voorbeeld hiervan is de goal 1-0 tegen Almere City FC waarbij hij weer uit de rug van de verste centrale verdediger vandaan komt. Deze manier van vrijlopen gebruikt hij zeer vaak.

Gimenez combineert de hiervoor gedemonstreerde handelswijze regelmatig met andere varianten zoals bijvoorbeeld juist uit de bal lopen. Dit maakt hem onvoorspelbaar en ontzettend lastig om te verdedigen.

Conclusie
Puur en alleen kijkend naar het aantal (verwachte) goals behoort Gimenez momenteel bij de top van Europa. Er zijn momenteel weinig spitsen die zoveel scoringskansen krijgen en zo makkelijk scoren als hij doet. Dit komt voor een deel doordat hij bij een dominant team in een relatief mindere competitie speelt. Maar Gimenez zijn eigen kwaliteiten zijn hierin veel bepalender. Dankzij zijn individuele actie en beweging zonder bal creëert hij namelijk een groot gedeelte van zijn kansen mede zelf. Dit maakt Gimenez een van de meest interessante jonge spitsen op de Europese velden.

Lees meer over
Santiago Gimenez
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties