Aboutaleb overweegt grootschalige sfeeracties in De Kuip te verbieden

Aboutaleb overweegt grootschalige sfeeracties in De Kuip te verbieden

Burgemeester Aboutaleb is geschrokken van de bevindingen uit een onderzoek door het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Op verzoek van de Rotterdamse 'vierhoek' (gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Feyenoord zelf) is er onderzoek gedaan naar de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax van het afgelopen seizoen, waarbij Davy Klaassen werd geraakt door een voorwerp uit het publiek.

''De combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, creëerde aanzienlijke risico's voor de brandveiligheid'', meldt de NOS dinsdagmiddag. ''De onderzoekers noemen het wonderbaarlijk dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De combinatie van fakkels en spandoeken is uitermate gevaarlijk.''

"De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden", is de conclusie van het auditteam.

Aboutaleb is kritisch na de uitkomst. ''Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken.'' De burgemeester overweegt maatregelen te nemen. Hij denkt dan aan een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels. Ook is er onbegrip naar Feyenoord over de te volle vakken. ''Er worden meer kaartjes verkocht dan dat er mensen mogen staan.''

Reactie Feyenoord
''De inzichten, conclusies en aanbevelingen die uit het rapport zijn op te maken nemen we uiteraard zeer serieus," reageert een woordvoerder van Feyenoord in gesprek met RTV Rijnmond. "Veel zaken die er in benoemd worden hebben reeds onze aandacht en zijn in veel gevallen zelfs al werk in uitvoering. Voor andere aspecten geldt dat ze club en stadion, al dan niet in gezamenlijkheid met de driehoek, kunnen helpen bij het maken van beleid en de juiste beslissingen op weg naar hetgeen we nastreven: een veilig en gastvrij stadion voor iedereen."

Klik hier om het complete rapport te lezen

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties