''Op die manier kan Feyenoord het Ajax moeilijk gaan maken''

''Op die manier kan Feyenoord het Ajax moeilijk gaan maken''

Feyenoord is zeker niet kansloos in topper tegen Ajax van aankomend weekend. Dat concludeerde VI-hoofdredacteur Pieter Zwart maandagmiddag in een online liveshow van het medium. Zwart stelde dat Ajax veel meer individuele kwaliteit heeft, maar dat de Rotterdammers onder leiding van Dick Advocaat hun organisatie veel beter op orde hebben.

Aan de hand van wedstrijdbeelden van het huidige seizoen liet Zwart zien dat Feyenoord verdedigt in een soort 4-1-4-1-formatie, waarbij alleen de spits hoog op het veld staat. "Ze wachten de tegenstander op rond de middenlijn, daarvoor is er bijna geen druk. Pas als ze met z'n allen in dat blok staan, kort bij elkaar, dan gaan ze naar voren proberen te drukken. Vervolgens proberen ze eruit te komen in de ruimte die ze voor zichzelf hebben gecreëerd."

"Dat betekent dat het voor Ajax geen walk-over gaat worden", vervolgde Zwart. "Om er doorheen te spelen is - ook voor een ploeg met heel veel individuele kwaliteiten, zoals Ajax - heel lastig. Die ruimtes gaan heel klein zijn. Bovendien gaan de ruimtes pas komen op het moment dat Ajax er voor de eerste keer in is geslaagd om erdoorheen te spelen."

Zwart wees bovendien op de zwaktes van de Amsterdammers. "Het heeft ook te maken met de manier waarop Ajax speelt, juist met veel spelers voor de bal. Gisteren (tegen PSV, red.) zag je dat weer gebeuren: de backs zijn vaak weg en ook de controlerende middenvelders willen ver naar voren. De organisatie achter de bal staat bij Ajax niet altijd goed, daar liggen dan toch wel kansen voor Feyenoord. Als Ajax een keer inlevert, kunnen ze er snel uitkomen. Met Berghuis, Haps die misschien kan spelen, Sinisterra die in de spits zou kunnen staan, om er dan snel in de counter uit te komen. Ik denk dat dat de manier is waarop Feyenoord het Ajax best moeilijk kan gaan maken."

Lees meer over
PSV Steven Berghuis Ridgeciano Haps Luis Sinisterra ajax Dick Advocaat
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties