Uitleg van de Europa Conference League 2021/2022

Uitleg van de Europa Conference League 2021/2022

Vanaf volgend seizoen is er een derde Europees toernooi: Europa Conference League. Dit heeft gevolgen voor het Nederlandse voetbal, want ook de Europa League, toch het toernooi waar de meeste Nederlandse clubs in uitkomen, gaat op de schop. De opzet van de Champions League blijft voorlopig wel hetzelfde.

Omdat de eindfase van zowel de Champions League als de Europa League meestal gedomineerd wordt door de 'grote' landen heeft de UEFA een nieuwe competitie bedacht om ook kleinere Europese landen kans op overwintering te bieden. Het aantal Europese tickets zal voor Nederland hetzelfde blijven mits ze niet kelderen op de coëfficiëntenlijst of, minder waarschijnlijk, er een enorme opmars ingezet wordt op die lijst. Het verschil is dat de veroverde Europese tickets nu verdeeld gaan worden over de (voorronde) Champions League, (voorronde) Europa League en (voorronde) Europa Conference League.

De bedoeling is dat er ruim dertig verschillende landen te bewonderen gaan zijn in de diverse Europese groepsfases, zo meldt Voetbal International. De groepsfase Champions League blijft uit 32 clubs bestaan, de groepsfase Europa League wordt van 48 naar 32 clubs teruggebracht en de nieuwe Europa Conference League zal ook 32 deelnemers aan de groepsfase tellen.

22 clubs zullen zich direct of via voorrondes voor de groepsfase van de Europa Conference League plaatsen, terwijl tien clubs in zullen stromen vanuit verloren tweekampen in de voorrondes van de Europa League. Net als in de Europa League plaatsen de bovenste twee clubs zich aan het eind van de poulefase voor de volgende ronde. In die volgende ronde is er eerst een 'tussenronde': de nummers twee van de poulefase spelen dan een tweeluik tegen de nummers drie van de poulefase in de Europa League. Daarna blijven er zestien clubs over die onderling in een knock-out fase een eindwinnaar gaan bepalen. Die eindwinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de poulefase van de Europa League in het volgende seizoen (net zoals nu de winnaar van de Europa League zich voor de groepsfase van de Champions League van het volgende seizoen plaatst).

De Europese tickets worden als volgt verdeeld: de landskampioen zal Champions League gaan spelen, de tweede plek voorronde Champions League (met zowel de groepsfase Europa League als de groepsfase Europa Conference League als vangnet, al kunnen beide in extreme gevallen misgelopen worden), de bekerwinnaar voorronde Europa League (mocht die verloren worden, dan is de club wel verzekerd van deelname aan de poulefase van de Europa Conference League) en de nummer drie en de winnaar van de play-offs stromen respectievelijk in de derde en tweede voorronde van de Europa Conference League in.

De wedstrijden worden op donderdagen gespeeld om 18:45 en 21:00.

Lees meer over
Conference League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties