''Niet met de kennis van nu oordelen over besluiten van toen''

''Niet met de kennis van nu oordelen over besluiten van toen''

Nederland blijft voorlopig bij het standpunt om, vanwege de coronacrisis, onder andere de eredivisie tot 1 september stil te leggen. Duitsland is tot op heden de voorloper in de omgang met de coronacrisis: opvallend weinig besmettingen in het land, de Bundesliga is inmiddels weer begonnen en Bayern München is van plan om op korte termijn weer (een beperkt aantal) supporters toe te laten in het stadion.

Vanuit de sportkoepel NOC*NSF is er nu ook de hoop om vanaf 1 juli in Nederland weer topsport toe te staan: dat is twee maanden eerder dan de 1 september die de regering vooralsnog gebruikt als startdatum. Nederland is een van de weinige landen waar het voetbal niet hervat is of op korte termijn hervat wordt. Maurits Hendriks van de NOC*NSF heeft geen klachten over het handelen van de regering tot nu toe: "We moeten niet met de kennis van nu gaan oordelen over besluiten van toen. We kunnen wél kijken naar wat er nu kan. Met de realiteit van vandaag alle zeilen bijzetten om te kijken wanneer we weer kunnen beginnen. De topsport heeft wat dat betreft een goede zaak."

Hendriks verduidelijkt zijn woorden tegenover de NOS. "Het gaat om een heel klein aantal mensen, rond de duizend (in de voetbalwereld - red.). Het risico voor de samenleving is dus erg beperkt. En topsport heeft de luxe van fulltime medische begeleiding. Iedere ochtend kunnen spelers gecheckt worden. Je kunt in de topsport veel dingen organiseren die in andere omgevingen niet zo eenvoudig zijn."

Alles opeens vrijgeven op 1 september heeft niet de voorkeur van Hendriks. "Je kunt niet op 1 september ineens full contact gaan trainen met wedstrijdintensiteit. Dat gaat niet, het is zelfs gevaarlijk. Als we die richtlijn kunnen vervroegen naar 1 juli, zou ik dat heel fijn vinden. We hebben inmiddels wat ervaring opgedaan met protocollen, ik heb wat rondgekeken en men houdt zich er goed aan. Ik denk dat we een goede case hebben."

Lees meer over
Ramon Hendriks
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties