Hoe is het nu met... Pétur Pétursson?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Pétur Pétursson

De IJslandse aanvaller Pétur Pétursson speelde in twee verschillende periodes in totaal 107 officiële duels voor Feyenoord en speelde daarmee in zijn lange carrière ook de meeste wedstrijden voor de Rotterdammers. In zijn Feyenoord-periode wint de IJslander één prijs. In het seizoen 1979/80 weet Pétursson met Feyenoord het bekertoernooi ten koste van Ajax (3-1 winst) te winnen. In de finale scoort de buitenspeler twee keer.

Begin Carrière   

Pétur Pétursson wordt geboren op 27 juni 1959 in de IJslandse stad Akranes. Een stad wat ten noorden ligt van de hoofdstad Reykjavík. De aanvaller begint met voetballen in de jeugd ÍA Akranes en maakt in het seizoen 1975/76 de stap naar het eerste elftal van de club. In totaal werd ÍA Akranes achttien keer landskampioen van IJsland en kwam het meerdere keren uit in de Europese toernooien. Zo speelt Pétursson in 1976 ook zijn eerste Europese wedstrijd tegen het Turkse Trabzonspor. Op 1 oktober 1978 vertrekt Pétursson naar Feyenoord.

Eerste periode in Rotterdam

Op 28 oktober 1978 debuteert Pétursson in de klassieker tegen Ajax voor Feyenoord. Tijdens zijn vierde optreden voor de Rotterdammers is hij voor het eerst beslissend. In de 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen NAC Breda tekent Pétursson voor zijn eerste en tweede doelpunt voor Feyenoord en brengt hij de ploeg eigenhandig naar de overwinning. De IJslander maakt indruk in zijn eerste seizoen als Feyenoorder. In tweeëntwintig competitiewedstrijden komt hij tot twaalf doelpunten en vijf assists.

Het seizoen wat daarop volgt is het beste seizoen van Pétursson bij Feyenoord en wellicht ook uit zijn carrière. De buitenspeler speelt zijn eerste volledige Eredivisie-seizoen en begint voortvarend. In de eerste acht wedstrijden scoort Pétursson elke wedstrijd minimaal één keer en staat hij na de 4-0 overwinning op Ajax in speelronde acht al op tien doelpunten. In totaal mist hij dat seizoen maar één wedstrijd in de Eredivisie en komt de toen 20-jarige Pétursson in 33 wedstrijden tot drieëntwintig doelpunten en vier assist. Feyenoord wint in dat seizoen ook de beker en Pétursson maakt in zeven bekerwedstrijden ook nog eens zeven doelpunten. Op 24 oktober van dat jaar maakt de linksbuiten in de 4-0 gewonnen Europa Cup-wedstrijd tegen het Zweedse Malmö FF een hattrick.

Na dat succesvolle seizoen begint Pétursson zijn derde seizoen bij Feyenoord wederom uitstekend. In de eerste wedstrijd tegen Sparta scoort hij twee keer en in de wedstrijd die daarop volgt tegen Willem II doet hij precies hetzelfde. Toch kwakkelt het seizoen van de aanvaller. Hij ligt er een langere periode uit door een blessure aan zijn knie en krijgt aan het eind van het seizoen tegen PEC Zwolle een rode kaart waardoor hij de laatste vier wedstrijden niet mag spelen vanwege een schorsing.

Overstap naar België en weer terug

Vervolgens vertrekt Pétursson naar België. Hij maakt een permanente transfer naar RSC Anderlecht. In het eerste seizoen bij de Belgen speelt Pétursson slechts vierentwintig wedstrijden in alle competities. Hij trof in totaal zeven keer doel. Het jaar daarop speelde hij bij Antwerp. Dit seizoen verliep beter. Pétursson kwam tot dertig wedstrijden in de Jupiler Pro League.

Na twee seizoenen bij Antwerp keerde de vleugelaanvaller in 1984 weer terug naar Rotterdam. In een ploeg met onder andere Ruud Gullit, Mario Been, Johnny Rep en Peter Houtman speelde Pétursson eenentwintig wedstrijden voor Feyenoord. Negentien in de Eredivisie en twee in de Europacup I. Hij scoorde zeven keer voor Feyenoord en was drie keer aangever. Pétursson bleef slechts één seizoen in Rotterdam en vertrok naar het Spaanse Hércules Alicante. In totaal speelde Pétur Pétursson 107 officiële duels voor Feyenoord waarin hij zestig keer scoorde en zestien keer de assist gaf.

Van de Spaanse zon naar de IJslandse kou

Pétursson speelde in 1985/86 in La Liga voor de Hercules. In de Spaanse competitie nam hij het op tegen grote clubs zoals; Real Madrid, FC Barcelona en Atletico Madrid. Hércules eindigde in dat seizoen als zeventiende en degradeerde naar de Segunda División, het tweede niveau van Spanje. Pétursson speelde dat seizoen zevenentwintig wedstrijden mee en was trefzeker tegen Celta de Vigo, Real Zaragoza, Sevilla FC en Real Betis.

Na één seizoen in Spanje keerde Pétursson op 28-jarige leeftijd terug naar zijn thuisland. Hij tekende op huurbasis een contract bij zijn eerste club, ÍA Akranes. Na de uitleenperiode ging Pétursson terug naar Hércules om vervolgens alsnog een transfer te realiseren naar IJsland. Hij gaat voetballen bij KR Reykjavík en daarna nog bij Tindastóll. Bij die laatste club zet Pétursson in 1994 een punt achter zijn voetbalcarrière.

Interlandvoetbal

Op 28 juni 1978 maakt Pétursson zijn debuut voor IJsland tegen Denemarken. De aanvaller speelt een dag na zijn negentiende verjaardag 90 minuten mee in de oefeninterland tegen de Denen. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Duitsland, vier maanden later, maakt hij zijn eerste interlanddoelpunt. Uiteindelijk komt Pétursson tot 41 interlands voor IJsland waarin hij tweemaal de aanvoerdersband draagt. Hij maakt in totaal elf doelpunten voor de nationale ploeg. De IJslander schopt het met de nationale ploeg nooit tot een eindtoernooi en beëindigde zijn interlandcarrière in 1990 met een verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk.

Trainer

Pétursson wordt vrij snel naar zijn actieve profcarrière trainer. Van 1994 tot en met 2001 is hij trainer in IJsland. Hij staat in die periode onder contract bij Keflavík, Víkingur en KR Reykjavík. In 2007 wordt hij de assistent-trainer van de nationale ploeg. Eerst 39 interlands onder Ólafur Jóhannesson en vervolgens nog acht interlands onder Eyjólfur Sverrisson. Pétursson is uiteindelijk assistent-trainer van de nationale ploeg tot het einde van 2011.

Tijdens zijn periode bij de nationale ploeg is Pétursson ook nog assistent-trainer bij KR Reyjavík deze rol combineerde hij vanaf 2008 tot en met het einde van 2011. Toen hij stopte bij de nationale ploeg van IJsland bleef hij tot december 2014 actief als assistent-trainer bij KR Reykjavík. Vanaf januari 2018 is Pétursson actief als trainer in het IJslandse vrouwenvoetbal.

Afgelopen september was Pétursson in Nederland. Hij was aanwezig bij de wedstrijd van de FC Twente Vrouwen in de Champions League tegen het IJslandse Valur. Pétursson is de trainer van het vrouwenelftal van Valur en in gesprek met ESPN spreekt hij over zijn tijd in Rotterdam. "Ik ben al eens eerder terug geweest in Rotterdam met de nationale ploeg, toen ik daar trainer was in 2008. Dat was de laatste keer. Het is best raar, want het is zesentwintig jaar geleden. Er komen mensen uit Rotterdam naar IJsland om een bakje koffie te drinken", zegt Pétursson.

"Het zijn gewoon fans en ik vind dat heel mooi. Ze krijgen in ieder geval een lekker bakje koffie in IJsland. Ik heb een hele goede tijd gehad bij Feyenoord en ik wilde ook in Rotterdam blijven wonen, maar ik ben nog steeds in het koude IJsland. Ik ben 65 dus misschien is het wel te laat om het alsnog te doen", lacht de oud-aanvaller. "Ik heb echt niks anders dan hele mooie herinneringen aan Nederland en Rotterdam. Ik vond het heel fijn om in Nederland te wonen. De mensen waren heel fijn behalve die van Ajax, maar de rest is goed", zegt hij gekscherend.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties