Wieffer: "Het EK in Duitsland is wel echt een doelstelling"

Wieffer: "Het EK in Duitsland is wel echt een doelstelling"

Mats Wieffer is in anderhalf seizoen bij Feyenoord uitgegroeid tot een dragende kracht in het elftal van Arne Slot. De ontwikkeling en altijd nuchtere, maar ook kritische, blik van de middenvelder is iets dat veel mensen wel aanspreekt. De Tukker staat in de belangstelling van diverse Europese grootmachten en de kans lijkt behoorlijk aanwezig dat Wieffer aan zijn laatste maanden in Rotterdam bezig is, om vervolgens te vertrekken voor de hoofdprijs.

"Toen ik in de zomer van 2022 bij Feyenoord startte, was het voor jullie misschien nog: die gozer komt van Excelsior, we moeten het eerst allemaal maar zien", begint Mats Wieffer in een zeer uitgebreid interview in het Algemeen Dagblad. "Vorig seizoen had ik ook nog niet het idee dat ik anders werd bekeken. Dat is nu anders. Bij mensen leefde denk ik het idee dat ze wilden zien dat het bij Mats Wieffer niet bij een goed half seizoen zou blijven."

Kritische blik
Zoals we Wieffer kennen is hij nooit te beroerd om na afloop van een wedstrijd voor de camera te verschijnen. De middenvelder is altijd erg nuchter en daarbij laat hij vooral zijn kritische kant op het spel horen, iets dat hem niet altijd helpt. Zo verhoogt hij ook de druk op zijn eigen spel. "Ik had alleen mezelf ermee. Maar zo oordelen over prestaties zit wel in mijn karakter. Ik benoem de dingen graag. En net na een wedstrijd zit je soms boordevol frustraties. Ik zei wat ik dacht. Eerst had ik daar geen enkele moeite mee, maar het bleef zo lang een item, dat was niet nodig geweest. Toen ik het later nog een keer voorbij zag komen, dacht ik: dat was wat overdreven, Mats. Ik zette mezelf neer als een amateurvoetballer. Onnodig", kijkt hij terug op zijn uitspraken na afloop van de wedstrijd tegen PSV.

Bijzondere statistiek
Van de zeven grootste competities in Europa is Wieffer de enige speler met meer dan twintig intercepties, succesvolle tackles, gewonnen luchtduels, balcontacten in de vijandelijke zestien én overnames. "Ik heb dat staatje ook voorbij zien komen. Ik snapte het eerlijk gezegd eerst niet helemaal, maar het was vast goed, haha. Ik had veel balveroveringen, dat is duidelijk. Die heb ik altijd wel, maar dat ik daar internationaal zo hoog mee zou scoren, wist ik ook niet."

"Ik probeer de passlijnen te lezen", vervolgt Wieffer over zijn spel. "En ik heb lange benen, haha. Maar serieus, ik kan er soms nog net tussenkomen om de bal te onderscheppen. Ik zie ze soms denken: daar komt hij nooit meer bij. Maar dan kan ik mijn been toch nog even uitschuiven. Het lezen van die lijnen is wel het belangrijkste. Als je dat goed doet, hoef je niet eens zo vaak in duels te komen."

Nederlands Elftal
Inmiddels lijkt Wieffer een vast onderdeel geworden van de selectie van Ronald Koeman en dus is de kans groot dat hij aankomende zomer zijn eerste eindtoernooi mag meemaken. "Dat EK in Duitsland is wel echt een doelstelling. Ik ben geen speler die roept dat ik ergens hoor, dat ik zo’n geweldige speler ben. Dat zit niet in mij. Maar ik wil naar dat EK. Ik heb er de laatste interlands steeds bij gezeten, dus er is een realistische kans."

Terwijl de middenvelder van Feyenoord eerst nog moest wennen aan de groep bij Oranje, hoort hij er nu helemaal bij. "Toen ik er voor het eerst bij kwam, kende ik heel weinig jongens. Buiten de spelers van Feyenoord eigenlijk alleen Wout Weghorst een beetje. Dan kom je binnen en zie je twee spelers in de lobby bij elkaar zitten en dan denk je in die fase nog: moet ik er nou wel of niet bij gaan zitten? Maar nu is dat al heel anders. Als je eenmaal hebt gespeeld, voelt het snel veel vertrouwder. Ik heb het naar mijn zin bij Oranje."

Lees meer over
Mats Wieffer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties