VAR tegen Makkelie na penaltymoment Dessers: ''Hij wordt licht opgevangen''

Daags na de verloren Klassieker is de kater bij menig Feyenoord-supporter nog altijd niet weggespoeld. De Rotterdammers gingen met een 1-2 voorsprong de rust in en waren ruim een uur de betere partij. Een beslissend moment in de wedstrijd was de overtreding van Lisandro Martinez op Cyriel Dessers in het strafschopgebied aan het begin van de tweede helft.

Bij ESPN is woensdagavond de special Extra Tijd online gekomen, waarin de communicatie tussen scheidsrechter Danny Makkelie, zijn assistenten en de VAR gedurende de wedstrijd te horen is. Het moment tussen Dessers en Martinez, waar op z’n minst de VAR nog naar had kunnen kijken, wordt echter zeer nonchalant en snel afgedaan als een onschuldig duel.

''Opstaan! Opstaan, nou!'', roept Makkelie richting Dessers wanneer de Belg op de grond in het zestienmetergebied ligt. Ook de VAR, Clay Ruperti, vindt de overtreding van de Ajacied niet zwaar genoeg voor een penalty. ''Hij wordt inderdaad licht opgevangen, zoals je waarschijnlijk in het veld zelf ook kon zien'', wordt vanuit Zeist in het oortje van Makkelie geroepen.

Niet alleen het penaltymoment was een punt van discussie na de verloren Klassieker. Ook het opzichtig tijdrekken van Ajax was een irritatiefactor. ''Hoeveel minuten extra tijd gaan we doen?'', vraagt Makkelie aan zijn assistenten. Iemand aan de andere kant van de lijn reageert dan: ''We hebben nu vier gehad, vier minuten oponthoud. Dat is zonder echt opzichtig tijdrekken.'' Het penaltymoment van Dessers is vanaf minuut 7:51 in onderstaande video te bekijken.