Van Marwijk: ''Je moet jezelf zijn in zulke grote wedstrijden''

Van Marwijk: ''Je moet jezelf zijn in zulke grote wedstrijden''

Oude tijden herleven in Rotterdam, want Feyenoord staat voor het eerst in twintig jaar weer in een halve finale van een Europees toernooi. Ervaringsdeskundige Bert van Marwijk bracht Feyenoord indertijd, na een halve finale tegen Inter Milan die winnend afgesloten werd, naar de finale van de UEFA Cup. Die finale werd in De Kuip gewonnen dankzij een 3-2 overwinning op Borussia Dortmund.

"Feyenoord-Olympique Marseille in een Europese halve finale is een geweldig affiche en dat was Feyenoord tegen Internazionale in 2002 ook", aldus Van Marwijk in zijn column in De Telegraaf. "Maar we waren met Feyenoord al zo ver in het toernooi om de UEFA Cup gekomen dat het vertrouwen enorm was gegroeid. Het klinkt simpel [maar] je moet jezelf zijn in zulke grote wedstrijden. Want vaak gaan voetballers andere dingen doen als er een vorm van druk komt die ze nooit eerder hebben meegemaakt."

Met dat probleem werd Van Marwijk zelf niet geconfronteerd. "Ik beschikte over een ploeg die mentaal ongelooflijk sterk was en die altijd zichzelf was. Ik weet nog goed wat er gebeurde toen we twee uur voor de wedstrijd in San Siro het veld inspecteerden. Onze spelers stonden bij elkaar in hun trainingspak op het veld. Ik had volgens mij ook mijn trainingspak aan en ik stond een shagje te draaien. Toen kwam daar plotseling de hele selectie van Inter uit de tunnel. Allemaal in een Dolce & Gabana-pak, zonnebrillen op, mooie schoenen. Ze gunden ons geen blik waardig. Ik zag er direct een paar van ons kijken, zo van: jullie denken dat jullie heel wat zijn? Nou, jongens als Bosvelt, Van Hooijdonk, Paauwe, Van Wonderen en Tomasson hadden maling aan iedereen. Toen de wedstrijd begon, schoffelde Bosvelt er meteen een paar ondersteboven. Hij maakte even duidelijk dat met ons niet te spotten valt en dat we al helemaal niet onder de indruk van hen waren."

De meegereisde supporters zorgden er voor dat de spelers een nog groter gevoel van onoverwinnelijkheid kregen. "Net als nu speelde Het Legioen ook bij ons een grote rol. Op de dag van de eerste halve finale in Milaan moest de hele selectie ’s middags rusten. John Metgod en ik gingen wandelen. We liepen een paar straten door, gingen de hoek om en stonden toen op een plein waar een zee van Feyenoord-supporters was. Dat was Het Legioen. Die gasten volgden ons overal. Als je dat daar ziet, voel je je wel beter en sterker meteen. In de Europese thuiswedstrijden is er dankzij de supporters een soort magie die bijna niet uit te leggen is. Dan zit het tot de nok toe vol en de sfeer is geweldig. De jongens in het veld voelen dat en het geeft ze nóg meer energie."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties