Van Hanegem lacht om 'gemis' Henderson: ''Dat is een hele middelmatige speler''

Van Hanegem lacht om 'gemis' Henderson: ''Dat is een hele middelmatige speler''

Willem van Hanegem was maandagavond te gast bij Rondo. De oer-Feyenoorder analyseerde samen met Rafael van der Vaart, Youri Mulder en Marco van Basten de historische Klassieker van afgelopen weekend. Feyenoord wist de rivaal met 6-0 naar huis te sturen en Van Hanegem voelde zich daardoor als een vis in het water tussen de oud-Ajacieden in het praatprogramma.

"Ik heb genoten van Feyenoord," trapt Van Basten af. "Ik vond ze echt goed spelen, leuk. Als je ziet wat ze allemaal nastreven, en dat is ze gelukt. Hoe ze allen van achteruit voetballen en kansen creëren. Hoog drukzetten, bal pakken. Voorbeeldig." Van Hanegem haakt in. "Zo hoort het eigenlijk. Dat heb ik dit jaar niet zo veel gezien. Eerste jaar hebben ze zo gespeeld. Dit jaar vind ik ze qua drukzetten veel minder."

Van Basten heeft geen goed woord over voor de nummer zes van Nederland. "Ajax is het tegenovergestelde van Feyenoord. Alles wat je bij Feyenoord ziet hoe je het wel moet doen, zie je bij Ajax niet. Als iemand de bal heeft staat de rest te kijken en geeft die hem zo snel mogelijk af om ervanaf te zijn. Ze helpen elkaar totaal niet. Het voetbal van achteruit, dat is niet meer te zien bij Ajax. Het is Feyenoord die het nu laat zien en ook PSV bij vlagen."

Aan tafel werd het gemis van diverse spelers van Ajax besproken. Zo waren spelers als Steven Berghuis, Brian Brobbey en Chuba Akpom niet beschikbaar vanaf het begin. Wanneer Jordan Henderson wordt genoemd, schieten Van Hanegem en Van der Vaart in de lach. "Dat is wel een aderlating," reageert De Kromme cynisch. "Dat is een hele middelmatige speler. Die gaat Ajax niet op sleeptouw nemen. Hij heeft ze niet beter gemaakt. Als je dan veel geld moet uitgeven voor zo'n speler, dan denk ik: is er niet iemand in de jeugd die het kan?"

Mulder zag dat Feyenoord kwalitatief sterker was, maar de Amsterdammers ook met de verkeerde instelling op het veld stonden. "Feyenoord wilde het zeker meer, maar de manier waarop Ajax het wilde doen... Op een gegeven moment moet je ook denken: dit gaat niet werken. Het proberen eronderuit te voetballen. Je maakt ook zulke domme fouten. Als je die twee achterin ziet, Kaplan en ook Hato. Het is bijna een soort arrogantie samen met angst. Ik zag op een gegeven moment Hato bij de 6-0 nog een no-look pass geven. Toen dacht ik ook, ze waren echt van slag."

Van der Vaart doet er nog een schepje bovenop en kraakt zijn club volledig. "Als iemand vrijstaat dan geef je toch de bal, maar als die hem dan vervolgens uitschiet. Ik vind het echt ongelooflijk en kan er echt boos om worden. Ze zijn voor zoveel geld gehaald. Waar kijk je naar? Je schaamt je eigenlijk gewoon dood." Van Basten kreeg niet echt een gevoel van schaamte. "Ik vond het leuk voor Feyenoord, dat meen ik serieus. Die spelen goed, vrij en doen leuke dingen. Ajax zakt steeds verder in het moeras. Ook met meer problemen buiten het veld. Het is gewoon een groot constant gedoe."

Van Hanegem was uiteraard diktevreden met het resultaat van Feyenoord tijdens De Klassieker, maar het gevoel dat er dit seizoen meer in had gezeten dan de tweede plaats is ook aanwezig. ''Ik zat te kijken naar Volendam, dat is toch niet te geloven? Ik geloofde het niet. Ze hebben zes of zeven wedstrijden gehad tegen dat soort tegenstanders hebben ze allemaal punten verspeeld. Dan denk ik: dan moet je vanaf het begin erop klappen, zoals tegen Ajax.''

Lees meer over
Willem van Hanegem
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties