Van Hanegem: ''Feyenoord is gewoon het mooiste wat er is''

Van Hanegem: ''Feyenoord is gewoon het mooiste wat er is''

Willem van Hanegem is vandaag tachtig jaar geworden. De Kromme is nog altijd idolaat van zijn club en kan zich nog behoorlijk druk maken wanneer de ploeg van trainer Arne Slot punten verspeelt of in Europa een wedstrijd verliest. Van Hanegem had een schitterende carrière en ontwikkelde zich in De Kuip tot een icoon van de club.

"Ik kwam hier toen ik twintig of eenentwintig was, dat waren mooie periodes geweest. Ik ben even weg geweest en weer teruggekomen", begint Van Hanegem in gesprek met Feyenoord ONE. "Feyenoord is gewoon het mooiste wat er is, dat is soms ook de reden waarom je er de pest in hebt. Als je hier zo lang loopt, zie je altijd al die oude mensen bij het veld staan. Elke ochtend maar weer, het was iets geweldigs. Daarom zeg ik: dit is een club. Het is niet altijd de beste club, maar wel de mooiste club die er is. Daar word je ook helemaal gek van. Als het af en toe niet loopt, dan doet het zeer en ga je mopperen op jouw manier."

Van Hanegem begon zijn carrière bij Velox, maakte de overstap naar Xerxes en al snel kreeg de voormalig middenvelder het advies om de overstap naar De Kuip te maken. "Bob Janse, dat zegt jullie niks. Die heeft mij eigenlijk ook naar Xerxes gebracht. Die heeft mij ook verteld dat Feyenoord de mooiste stap zou zijn. Ik vertelde dat hij me dat niet hoefde te vertellen dat Feyenoord de mooiste club is", lacht De Kromme. Uiteindelijk maakte Van Hanegem in het seizoen 1968 de transfer naar Feyenoord. "Als dat gebeurt dan ben je eigenlijk wel een beetje trots."

Van Hanegem won in 1970 de Wereldbeker en de Europacup I en maakte tevens deel uit van het team dat vier jaar later de UEFA Cup won. Achter zijn naam staan verder drie landstitels, de UEFA Cup en een KNVB Beker. "We hadden hele goede spelers natuurlijk, dus die kans zat er sowieso in dat je kampioen kon worden. Niet de Champions League winnen, maar wel die andere prijzen. De eerste was geloof ik de dubbel als ik het goed heb. Ik had nog mazzel, want de eerste bekerfinale was ik ziek en kon ik niet meedoen. Toen speelden ze gelijk en toen kon ik die zaterdag weer meedoen. De bekerfinale tegen PSV, die wonnen we toen."

Van Hanegem: ''Feyenoord is gewoon het mooiste wat er is''
Henk Wery, Willem van Hanegem, Jorgen Kristensen, Theo de Jong in 1973 tijdens het uitduel in Polen tegen Gwardia Warschau.

Als Van Hanegem terugdenkt aan zijn periode bij Feyenoord, dan vindt hij het niet bijzonder dat de Rotterdammers zoveel prijzen wonnen. "Ook normaal, wat er allemaal liep: Moulijn, Jansen, Israel, Pieter Graafland, noem allemaal die gasten maar op. Dat zijn toch allemaal geweldige spelers in die tijd? Het was helemaal niet vreemd dat je kampioen werd of de beker won. We hebben vaak wedstrijden verziekt tegen ploegen die je had moeten winnen, dat kostte je dan ook weer een kampioenschap. Die hebben we drie of vier keer gehad bij Feyenoord."

Trainingscarrière
Na een schitterende voetbalcarrière kende Van Hanegem als hoofdtrainer vele successen, met het kampioenschap in 1993 en het winnen van de beker in 1994 en 1995. "Ik had het wel naar mijn zin moet ik eerlijk zeggen, maar ik zag mezelf niet als een trainer. Zo voelde ik het niet. Ik vond het geweldig om altijd op dat veld te zijn. Dat vond ik het leukste. Die gasten kunnen over het algemeen allemaal voetballen, dan hoef je niet te zeggen 'je moet dat doen' of 'dat moet je doen'. Ik was iemand die vond dat spelers zelf moesten nadenken wat ze moesten doen. Wat heeft het voor zin als wij met vijf of zes man op de bank zitten en je gaat constant lopen schreeuwen?"

Van Hanegem heeft nog altijd weinig gevoel gehad met de twee prijzen in het bekertoernooi. "Dat interesseerde me nooit iets, dat is heel gek. Dat vond ik helemaal niks. Het enige wat belangrijk was, was de titel. Het jaar erop hebben we die weggegeven. Toen verloren we, dat vergeet ik nooit, bij Fortuna '45. Als je die won, was je twee keer kampioen geworden. Alleen als je al die mensen ziet. Ik was op bij Van Bronckhorst toen ze kampioen werden, en je staat op het veld te kijken naar al die mensen dan denk je: 'shit hey, dat is het mooiste wat er is'. Die mensen zijn zo blij, huilen en doen."

Van Hanegem: ''Feyenoord is gewoon het mooiste wat er is''
Teamfoto Feyenoord voor het seizoen 1992/1993.

Huidige Feyenoord
Momenteel staat Feyenoord tweede en Van Hanegem volgt nog altijd alles tot in de details. De oud-voetballer krijgt de vraag hoe hij tegen de ploeg van trainer Arne Slot aankijkt. "Die zijn heel goed soms, en dan opeens is het helemaal weer weg. Ik heb ze wedstrijden zien spelen en vergeet dat niet. Heerenveen hier thuis, dat was echt ongelofelijk goed. Dat was het begin dat ze heel veel door het midden gingen spelen. Nu wil je zo blijven spelen, omdat trainers zo eigenwijs zijn als de zenuwen."

Van Hanegem is van mening dat Feyenoord tegen de kleinere ploegen meer de buitenspelers moeten opzoeken. "Normaal als ze hier naartoe komen dan verdedigen ze al. Als je dan door het midden blijft spelen dan heb je het helemaal. De buitenspelers die doen dan heel weinig mee. In het begin zag je veel dreiging met een opkomende back, dat was geweldig om te zien. Hartman, een eigen jongen, hier vandaan en zag je hem er telkens overheen komen. Nu heb je dat een paar keer gezien de laatste wedstrijd, maar dat heb je een hele tijd niet gezien."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties