Toornstra: "We hebben niet de illusie dat we alles foutloos gaan doen"

Toornstra: "We hebben niet de illusie dat we alles foutloos gaan doen"

Jens Toornstra is enthousiast over de nieuwe speelwijze van Feyenoord onder trainer Arne Slot. Dat laat hij onder meer blijken in een uitgebreid interview in het Algemeen Dagblad. "Het kost veel energie, het is zwaar. Maar leuk zwaar", vatte de middenvelder samen.

"Alle trainingsvormen zijn vertaald naar de wedstrijd toe", vertelt Toornstra over de werkwijze van Slot. "Er zit altijd een gedachte achter. Dat heeft de trainer uitgelegd in een presentatie en het is leuk om te zien dat er goed over is nagedacht. Het gaat over omschakelen, maar ook counterpress, direct nadat je de bal bent kwijtgeraakt. Zo snel mogelijk weer veroveren. Dat kan ons veel opleveren."

Vorig seizoen, onder Dick Advocaat, was de opvatting echter nog veelal dat Feyenoord helemaal niet op die manier kan spelen. "We hebben echt niet de illusie dat we straks alles foutloos gaan doen", antwoordde Toornstra. "Dat zegt de trainer zelf ook. Maar er is een andere visie op ons spel. Ik zie daar wel heil in. We leggen er heel veel energie in, maar het is leuk om het zo uit te voeren. Je ziet dat als één speler een fout maakt, er drie terugrennen om dat te herstellen. Daar hamert de trainer ook op. Het is eerst drukzetten en als ze er toch doorheen spelen zo snel mogelijk terug en in de formatie komen."

Bekend is dat enkele spelers ook vorig seizoen al een dergelijke speelwijze wilde hanteren en dat bij Advocaat ook aangaven. "Ik heb wel naar de trainer toe uitgesproken dat afjagen van huis uit mijn spel is. Ik zette graag druk op de centrale verdedigers", erkent Toornstra. "Maar ik heb ook tegen de trainer gezegd: als jij vindt dat het op een andere manier moet, dan doen we het op een andere manier. Het is nu ook niet opeens zo: we zetten druk vooruit en het gaat meteen altijd maar goed."

Verwachtingen
De vraag is wat er dit seizoen van de Rotterdammers verwacht mag worden. "We willen heel graag bij de top drie zetten", stelt Toornstra. "Met wij bedoel ik de spelers, de club, de stad. Maar de feiten liegen niet: op financieel gebied blijven we achter bij de concurrenten. En met onze eindklasseringen de laatste jaren ook - op 2017 met onze landstitel na uiteraard. Het gat is er, dat willen we dichten. Dat betekent niet dat wij dat gat niet kunnen verkleinen."

Toch wil Toornstra de verwachtingen nog wat temperen. "Dat vinden veel mensen misschien niet leuk om te horen. En het is ook niet leuk om te zeggen, want als Feyenoord wil je het liefst altijd echt meedoen. En we verkopen er misschien ook niet extra veel seizoenkaarten door. Maar een nieuwe speelstijl perfectioneer je gewoon niet in zes weken. Misschien moeten we die tijd inderdaad ook een beetje claimen. Komend seizoen willen we met goed verzorgd en attractief voetbal in elk geval weer stappen zetten en zo hoog mogelijk eindigen."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties