Structuurwijziging bij Feyenoord? "Ik zou het niet doen"

Structuurwijziging bij Feyenoord? "Ik zou het niet doen"

Feyenoord is op de achtergrond nog altijd bezig het vertrek van technisch directeur Frank Arnesen op te vangen. Een optie is het veranderen van de structuur van de organisatie, waarbij er in plaats van een technisch directeur een technisch manager wordt aangesteld. Henk van Stee denkt echter dat dat een slecht idee is.

Van Stee schoof maandagmiddag aan bij RTV Rijnmond. Zelf zit hij momenteel zonder club, nadat hij in december 2021 vertrok bij Sparta. Bij de club uit Spangen begon hij in 2018 als technisch manager, maar werd hij later juist technisch directeur. "Het verschil is dat een technisch directeur zelf kan beschikken over zijn budget, terwijl een technisch manager altijd toestemming moet vragen aan de algemeen directeur."

Uit eigen ervaring vertelde hij dat een structuur met een technisch directeur volgens hem beter werkt. "Voor een TD is het heel fijn dat hij met professionals - de hoofdtrainer, de hoofdscout - kan zeggen: 'die gaan we binnenhalen', zonder dat terug te moeten koppelen naar een algemeen directeur. Als dat wel moet, kan het soms botsen. Zeker als het wat minder gaat binnen een club."

Frank Arnesen
Van Stee zag eerder hoe Arnesen Feyenoord als technisch directeur flink vooruit heeft geholpen. "Het is jammer dat Arnesen niet voldoende credits heeft gekregen voor zijn beleid. Voor hij er was, was het niet bepaald rozengeur en maneschijn. Hij heeft een fantastische trainer aangetrokken, de jeugdopleiding input gegeven, goede spelers aangetrokken. Binnen Feyenoord vind ik dat hij meer credits had mogen krijgen."

Ook bij Feyenoord is dus bewezen dat het hebben van een technisch directeur erg belangrijk kan zijn voor een club, stelde Van Stee. "Dat ze de constructie misschien willen veranderen, verbaast me. Het is de keuze van Feyenoord. Ik zou het niet doen, maar daar is de Raad van Commissarissen voor. Zij kunnen zeggen: 'Onze structuur om te werken met een driehoek heeft in het verleden goed gewerkt. Waarom zouden we daar niet mee doorgaan?'"

Intern doorschuiven
Een argument om wél te switchen naar een structuur met een technisch manager, is dat het zoeken naar een geschikte technisch directeur op dit moment voor meerdere clubs erg lastig blijkt. "Als je het invult met een technisch manager, geeft dat wel mogelijkheden om mensen intern door te schuiven", legt clubwatcher Dennis van Eersel uit.

"Dat kunnen mensen zijn die nu nog te licht zijn voor het technisch directeurschap, maar het op die manier wel kunnen doen, als ze onder de algemeen directeur vallen. Dan verandert er eigenlijk niet gek veel aan hoe het afgelopen transferperiode is gegaan." Toen kwamen de meeste aankopen uit de koker van danwel algemeen directeur Dennis te Kloese, danwel de scouting. "Dat was een wisselwerking. Maar Te Kloese heeft uiteindelijk al die onderhandelingen gevoerd."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties