Statement Jahanbakhsh en ploeggenoten tegen Iraanse overheid

Statement Jahanbakhsh en ploeggenoten tegen Iraanse overheid

Een vrouw die haar hoofd niet goed bedekt had in Iran heeft dat tijdens de arrestatie met de dood moeten bekopen. De inwoners van het land protesteren sindsdien al wekenlang tegen het strenge beleid van Iran. Officieel zijn er door die protesten 35 slachtoffers te betreuren, maar volgens mensenrechtenorganisaties ligt dat aantal beduidend hoger.

Voor Alireza Jahanbakhsh en zijn medespelers was de maat ook vol en er werd besloten om een statement te maken. Voorafgaand aan de interland tegen Senegal kwamen de spelers van Iran in zwarte jassen het veld op. Het was een symbolische daad die bedoeld was om te benadrukken dat de spelers tegen het geweld en de censuur van de Iraanse overheid zijn. Ook op sociale media is er een statement gemaakt door de profielfoto te veranderen in een volledige zwarte afbeelding.

Topscorer Serdar Azmoun sprak op Instagram namens de spelers over de actie. "Ik kan het niet langer aanzien. Zelfs als ik hierdoor mijn plek in het nationale team verlies, is het me dat waard." Ook tegen Senegal was de speler weer trefzeker, maar er volgde geen uitbundige viering van het doelpunt. "Het is het waard als niet één haar van een Iraanse vrouw meer wordt opgeofferd. Iedereen die zo makkelijk iemand vermoordt, schaam je. Lange leve de Iraanse vrouwen." Ali Karimi, een andere international van Iran, gaat vanwege de symbolische actie vervolgd worden, zo meldt de NOS.

Lees meer over
Alireza Jahanbakhsh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties