Slordig en vermoeid Feyenoord gaat onderuit in Arnhem

Feyenoord heeft een uitstekend blok afgesloten met een nederlaag. In Arnhem eindigde de wedstrijd tegen Vitesse in 2-1. Feyenoord was slordig en maakte een vermoeide indruk, waarbij een goal van Guus Til niet genoeg was tegenover de twee van Loïs Openda.

Feyenoord moest zondag nog één keer aan de bak voor het na vijf wedstrijden in vijftien dagen tijd was voor de interlandbreak. De vorige vier wedstrijden werden allemaal gewonnen, maar de vraag was in hoeverre de vermoeidheid inmiddels in de slechts op één plek gewijzigde - Fredrik Aursnes verving Jens Toornstra - ploeg was geslopen. Het antwoord kwam er vrij snel, want Feyenoord begon uiterst slordig aan de wedstrijd.

De ploeg had al enkele ballen verspeeld, maar in de zevende minuut werd balverlies van Marcos Senesi Feyenoord fataal. De Argentijn stelde zijn pass te lang uit, waardoor Loïs Openda de bal kon veroveren en Vitesse op voorsprong schoot. Voor Senesi zat de wedstrijd er overigens kort daarna al op. De verdediger liep een blessure op en werd vervangen door Lutsharel Geertruida.

Intussen kwam Feyenoord iets meer in de wedstrijd, met in eerste instantie kansjes voor Alireza Jahanbakhsh en Guus Til. Na een half uur viel dan ook de gelijkmaker. Na een fantastische rush van Marcus Pedersen behield de Noor het overzicht en gaf hij een goede voorzet op Til, die met het hoofd zijn zesde doelpunt van het seizoen maakte. Hij gaat daarmee als topscorer van de Eredivisie de interland-break in.

Vooral Bryan Linssen en Til kregen in het laatste kwartier voor rust nog enorme kansen op 1-2, maar verzuimden om deze te benutten. Vlak na de aftrap voor de tweede helft lukte het Vitesse aan de andere kant wel. Geertruida stapte niet op tijd terug in positie nadat hij een bal vooruit had gespeeld, waardoor Openda alle vrijheid kreeg om te worden aangespeeld en zijn tweede van de middag maakte.

Feyenoord moest dus opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar de vermoeidheid was inmiddels duidelijk toegeslagen. Daar kwam nog eens bij dat Vitesse elke gelegenheid aangreep om zo lang mogelijk tijd te rekken. De Rotterdammers kregen nog kansen via Tyrell Malacia, Jahanbakhsh, Sinisterra en invaller Toornstra, maar de pijp was op dat moment echt leeg. Ook late rode kaarten voor Matus Bero en Thomas Buitink zouden voor de eindstand niets meer betekenen. Zo verspeelden de Rotterdammers voor de tweede keer dit seizoen drie punten.

Scoreverloop
7' | 1-0 | Openda
29' | 1-1 | Til
46' | 2-1 | Openda

Bijzonderheden
90+6' | Rode kaart Bero
90+11' | Rode kaart Buitink

Opstellingen
Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi, Rasmussen, Wittek; Bero, Bazoer, Tronstad; Openda, Darfalou, Gboho
Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra

Wissels
Vitesse: Van Haveren; Oroz, Gong, Hajek, Von Moos, Domgjoni, Yapi, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Huisman, Manhoef
Feyenoord: Marciano, Jansen; Geertruida, Hendriks, Toornstra, Teixeira, Dessers, Bannis, Nelson