Road to Tirana: Groepsfase een feit na walk-over in De Kuip

Road to Tirana: Groepsfase een feit na walk-over in De Kuip

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de laatste voorronde van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog zeven dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille’.

Walk-over in De Kuip

Na de zeges op FC Drita (3-2) en FC Luzern (6-0) is IF Elfsborg de laatste horde voordat Feyenoord zich plaatst voor de groepsfase van de Conference League. Op 19 augustus 2021 kruisen de Rotterdammers de wegen met de Zweden. Op papier wordt het een lastige wedstrijd, maar de ploeg van Arne Slot leeft met een goed gevoel toe naar het duel. De openingswedstrijd van de Eredivisie werd vier dagen eerder namelijk met 0-4 gewonnen van Willem II.

Toch treft Feyenoord met IF Elfsborg een ploeg in vorm. Omdat de Zweedse competitie van april tot december loopt, spelen de Rotterdammers een team dat al vijftien duels in de benen heeft. IF Elfsborg reisde af naar De Kuip nadat het elf officiële duels ongeslagen was; de laatste nederlaag dateerde van vier maanden eerder. Een lastig wedstrijd dus.

Fredrik Aursnes is een week eerder gecontracteerd door technisch directeur Frank Arnesen. De middenvelder komt voor slechts 450.000 euro over van Molde FK, dezelfde club als waar Marcus Pedersen vandaan komt. Aursnes is echter nog niet speelgerechtigd voor het duel tegen IF Elfsborg. De nieuwe aanwinst Gernot Trauner is dat wel, nadat hij ook al meespeelde in de wedstrijden tegen FC Luzern. Alireza Jahanbakhsh begint ook in de basis. Hij was in de wedstrijd tegen de Zwitsers met twee doelpunten goud waard.

Na ruim een half uur staat Feyenoord al met 3-0 voor dankzij goals van Luis Sinisterra (twee keer) en, wederom, Jahanbakhsh. De Rotterdammers tonen lef en spelen geweldig in De Kuip. Slechts vijftien minuten na rust staat de stand inmiddels op 5-0 door een goal van Bryan Linssen en het derde doelpunt van Sinisterra. De Colombiaan maakt een hattrick en zorgt ervoor dat de return in Zweden slechts een formaliteit wordt. Een klein smetje is de rode kaart van doelman Justin Bijlow in de tachtigste minuut. Ofir Marciano vervangt hem en maakt daardoor zijn officiële debuut voor Feyenoord.

Slot is na afloop blij met de overwinning, maar tegelijkertijd ook kritisch op zijn team. ''We kozen te vaak voor de lange bal, waardoor we niet goed in ons spel kwamen. De goals waren vanzelfsprekend mooi, maar ik ben met name tevreden over de manier waarop onze goals tot stand kwamen. Deze wedstrijd kende veel energie en intensiteit in onze aanvallen. Ik hoop en verwacht dat we volgende week met dezelfde intentie het duel benaderen.''

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü (75’ Fer); Jahanbakhsh (68’ Bozenik), Linssen, Sinisterra (82’ Marciano)

Nederlaag in Zweden

Een week later volgt de return in het stadion van IF Elfsborg. Tussendoor rekent Feyenoord in De Kuip af met Go Ahead Eagles (2-0), waarna de ploeg van Slot de klus moet klaren in Zweden. Met de geschorste Bijlow op de tribune treedt Feyenoord, ondanks de zeer ruime en comfortabele voorsprong, met negen namen aan die ook in de heenwedstrijd speelden. Alleen Marciano en Wouter Burger, die de plek overneemt van Marcos Senesi in het hart van de defensie, begonnen toen op de bank.

Het wordt uiteindelijk een wedstrijd die je van tevoren kon uittekenen. Feyenoord spaart, tot frustratie van Slot, de krachten in Zweden en brengt niet thuis. De Rotterdammers gaan met een 1-0 achterstand de rust in en staan vier minuten na het begin van de tweede helft met 2-0 achter. Guus Til doet na een uur spelen nog iets terug, maar kan niet voorkomen dat zijn ploeg met 3-1 verliest. Slot is na afloop niet te spreken over het spel.

''Ik was geïrriteerd over hoe de wedstrijd verliep, maar kwalificatie voor het eindtoernooi is, als je drie rondes moet overleven, wel heel goed'', begint de trainer. ''We hadden constant de bal, maar ik was teleurgesteld over het feit dat dat niet tot grote kansen leidde, behalve dan een bal van Til tegen de lat.'' Feyenoord was heel slordig, volgens Slot. "We zetten ook veel moeilijke combinaties op door het midden, terwijl we weten dat we juist via de zijkanten heel dreigend zijn.'' De nederlaag in Zweden is er slechts een voor de statistieken. Feyenoord gaat namelijk naar de groepsfase van de Conference League! De Rotterdammers zijn ingedeeld in een groep met Union Berlin, Maccabi Haifa FC en SK Slavia Praag.

Opstelling Feyenoord

Marciano; Pedersen, Trauner, Burger, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü; Jahanbakhsh (87’ Benita), Linssen (75’ Bannis), Sinisterra (75’ Haps)

Lees meer over
Road to Tirana
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties