Rijsdijk over debuut Feyenoord Vrouwen: “Trots hoe we ons hebben neergezet”

Rijsdijk over debuut Feyenoord Vrouwen: “Trots hoe we ons hebben neergezet”

Met het naderende einde van 2021 neemt Feyenoord afscheid van een bijzonder jaar. Dat geldt niet alleen voor de mannentak van de club. Het was ook het jaar waarin Feyenoord eindelijk debuteerde in de Eredivisie Vrouwen en de prestaties direct boven verwachting waren. Pia Rijsdijk blikte met FR12 terug op het jaar waarin haar droom werkelijkheid werd.

Het is 31 maart 2021 als Feyenoord aankondigt deel te gaan nemen aan de Eredivisie Vrouwen. Het nieuws bereikt uiteraard ook de Rotterdamse Rijsdijk, die op dat moment bij het Italiaanse Napoli voetbalt. “Mijn zaakwaarnemer vroeg of ik het had gezien en of ik eens wilde gaan kijken. Toen hebben we contact gezocht, gesprekken gevoerd en waren we er eigenlijk vrij snel uit.”

De stap was een logische voor Rijsdijk, die opgroeide in Rotterdam en bij wie de liefde voor de club er al vroeg in zat. “Ik weet nog goed toen ik bij Oranje onder 19 voetbalde: mijn medespeelsters uit de regio Twente en kort daarna ook die uit Amsterdam konden er al van dromen om bij FC Twente of Ajax te spelen. Ik droomde ook wel van Feyenoord, maar dat was niet tastbaar. Nu is het moment daar en kunnen jonge meiden dat doel echt nastreven.”

Rijsdijk over debuut Feyenoord Vrouwen: “Trots hoe we ons hebben neergezet”

‘Alles was nieuw’
Dat gold dus ook voor Rijsdijk zelf, die afgelopen zomer terechtkwam in een ploeg die nog volledig moest worden opgebouwd. “Alles was nieuw, dat is heel bijzonder om mee te maken. Je komt bij een club waar nog een cultuur moet worden gecreëerd en een bepaalde sfeer moet worden neergezet. Je moet met elkaar ondervinden: hoe gaan we dingen indelen? Hoe wordt de trainingsintensiteit? Wat is voor ons het beste qua voeding en herstel?”

Ook het team wordt gevraagd om input te geven. Het is gaaf om zoiets volledig op te bouwen.

Over de eerste maanden van Feyenoord Vrouwen

“Gelukkig hebben we daar alle middelen voor”, vervolgde ze. “Feyenoord heeft het uitstekend opgezet. We kunnen op Varkenoord trainen, maken gebruik van de faciliteiten, spelen op natuurgras. Dat zijn enorme pluspunten. Ook worden wij als team gevraagd om onze input te geven. Het is gaaf om zoiets volledig op te bouwen.”

Ambities
Des te bijzonderder is het waar Feyenoord nu staat. De ploeg van trainer Danny Mulder is halverwege het debuutjaar de nummer vier van de Eredivisie en is slechts drie punten verwijderd van koploper Ajax. Nog altijd wil Rijsdijk niet te hoog van de toren blazen. “We zijn pas een halfjaar bezig met een volledig nieuw team, met verschillende speelsters en verschillende persoonlijkheden.”

“Je kunt niet verwachten dat een nieuw team direct meestrijdt in de top. Zeker gezien het budget en de veelal jonge meiden die we in het team hebben. Talentvol, maar wel meiden die net om de hoek komen kijken. Dan is het niet realistisch om te verwachten dat we meteen hoge ogen gooien. Het is daarom alleen maar mooi dat we al punten hebben gepakt tegen Ajax en PSV, wat niemand van ons had verwacht.”

Rijsdijk over debuut Feyenoord Vrouwen: “Trots hoe we ons hebben neergezet”

Wat is dan de doelstelling? “We zijn niet bezig met een plek op de ranglijst. Het gaat om de inzet, de energie en het fanatisme dat we elke wedstrijd willen laten zien. Als we dat niet kunnen opbrengen, dan zijn we ontevreden over het seizoen. Doen we dat wel, dan weten we van onszelf dat we het niet beter hadden kunnen doen.”

Historische Klassieker
Als er een wedstrijd was waarin de ploeg die kwaliteiten toonde, dan was dat thuis tegen Ajax. Voor Rijsdijk, en ongetwijfeld ook haar medespeelsters, was dit hét hoogtepunt uit het debuutjaar van Feyenoord Vrouwen. De spits - een van de doelpuntenmakers die dag - herinnerde zich hoe ondanks de aanhoudende stortregen bijna 2500 supporters zich op Varkenoord meldden. “Dat was echt kippenvel.”

Dat er zoveel mensen naar de wedstrijd waren gekomen en de supportersvereniging een sfeeractie had opgezet, heeft ons echt heel goed gedaan.

Over de eerste Klassieker van Feyenoord Vrouwen

“Het was bijzonder om te beseffen dat dit de geschiedenis in zou gaan als de allereerste Klassieker ooit in het vrouwenvoetbal. Daar leefden we echt naartoe. Je merkte in de media dat veel mensen ermee bezig waren. Dat gaf al veel energie. Dat er ook nog eens zoveel mensen naar de wedstrijd waren gekomen en de supportersvereniging een sfeeractie had opgezet, heeft ons echt heel goed gedaan.”

Dat bleek, want het toch al historische affiche zou uiteindelijk ook een historische zege voor Feyenoord opleveren. Tegen alle verwachtingen in werd de aartsrivaal met liefst 4-1 verslagen. “Het zegt iets over hoe goed wij samenwerken als team. Ajax heeft een aantal internationals, meer Eredivisie-ervaring en is op papier natuurlijk de betere ploeg. Maar als wij onze afspraken nakomen, kunnen wij ook tegen hun goed tegenstand bieden. Dat hebben wij die wedstrijd bewezen.”

Trots
“Van tevoren was het lastig in te schatten waar we stonden, maar ik ben er trots op hoe we ons hebben neergezet”, blikte Rijsdijk terug op het eerste halfjaar van Feyenoord in de Eredivisie. “Daarbij denk ik dat het veel betekent voor jonge meiden die nu aan het voetballen zijn, de top willen bereiken en voor hun club willen spelen. Bij onze wedstrijden met publiek merkte ik al dat er veel jonge meiden op afkwamen. Het is mooi dat zij nu ook kunnen dromen van een baan als profvoetbalster bij Feyenoord.”

Lees meer over
Feyenoord Vrouwen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties