Pusic zag bijzonder moment: "Die avond heb ik dat echt ervaren"

Pusic zag bijzonder moment: "Die avond heb ik dat echt ervaren"

Nadat Marino Pusic 42 wedstrijden hoofdtrainer was bij FC Twente, koos hij voor een nieuw avontuur. Dat avontuur ging hij aan met Arne Slot, onder wie hij nu al vier jaar de assistent-trainer is. Na een prachtig seizoen vertelt de assistent-trainer van Feyenoord meer over de manier van werken en zijn samenwerking met Slot.

''Prettig en succesvol'', zo beschrijft Pusic in de Met Open Vizier Podcast de samenwerking met Slot. ''Prettig in de zin dat we als mens elkaar heel goed aanvullen op karaktereigenschappen, vaardigheden en op belevingswerelden. Daarnaast hebben we een goede band met elkaar en weten we precies wat we aan elkaar hebben. Succesvol laten we eigenlijk al vier jaar lang zien, we tonen een bepaald spel dat wel voor resultaat kan zorgen. Dat is misschien het meest kenmerkende voor onze samenwerking.''

''Arne is echt een harde werker'', vervolgt de assistent-trainer als hij Slot omschrijft. ''Hij is een doorzetter en dat vind ik een kwaliteit. Een trainer die keihard werkt, niets aan toeval overlaat en heel diep de materie in gaat en daar ook zijn eigen filosofie op loslaat. Daarnaast vind ik zijn communicatieve vaardigheden uitstekend, zowel naar individu als naar de groep toe. In die communicatie is hij ook altijd oprecht en dat vind ik heel belangrijk.''

Voorbeeld
Vervolgens geeft Pusic een voorbeeld over een situatie waar Slot en hij elkaar goed aanvullen. ''We hadden het net bijvoorbeeld over een verdediger. Arne is een type trainer die heel graag de opbouw van achteruit goed verzorgd wil hebben en via daar tot kansen wil komen, zo denk ik ook. Alleen ik denk ook wat die man verdedigend kan opbrengen. Zijn eerste gedachte is aanvallende en opbouwende en ik wil even zien als wij de bal niet hebben wat hij dan kan.''

Voorbereiding op een wedstrijd
Als supporter is het niet gebruikelijk om mee te krijgen hoe een voorbereiding op de wedstrijd eraan toe gaat. Pusic vertelt in grote lijnen hoe deze verdeling is binnen de huidige staf van Feyenoord. "We hebben drie vaste momenten. Voorbespreking analyse tegenstander, voorbespreking standaardsituaties en dan doet Arne het eindgesprek richting de wedstrijd. Ondertussen hebben we diverse gesprekken 1 op 1 of per linie, waar we dan beelden laten zien en bespreken wat anders had gekund. We hebben dus drie vaste momenten en de andere moment zijn flexibel ingezet, afhankelijk van wie wat nodig heeft."

"Ik ben verantwoordelijk voor het coördineren van de analyse van de tegenstanders", licht Pusic zijn eigen rol toe. "Dit seizoen hebben we het zo gedaan dat Sipke één wedstrijd deed en ik de ander, omdat ik verantwoordelijk was deed ik wel de Europese wedstrijden. Dat vind ik zelf ook prettig omdat je een andere dynamiek hebt in de bespreking."

Bij iedere tegenstander worden ook de verdedigende en aanvallende standaardsituaties geanalyseerd.
 "De voorbereidende fase doen John de Wolf en Roderick, onze video-analist, altijd. Dat doen zij echt fantastisch. Ze zoeken echt alles uit voor mij en dan ga ik met ze zitten en werken we naar de finishing touch toe. Daarna ben ik de gene die het bespreekt."

Gezonde groepsdynamiek
Er zijn altijd momenten waar je merkt dat een groep onverslaanbaar is. Zo'n punt zag Pusic afgelopen seizoen ook bij Feyenoord. "Het was een moment tijdens ons winterkamp in Portugal. Er is een hele goede cohesie in het team en onderling in totaliteit. We hadden een afsluitende avond op het trainingskamp en toen werd er met elkaar gezongen op een dusdanig gepassioneerde manier dat de hele zaal veerde. Je voelde de energie van dit is een dusdanige eenheid en ik had echt het gevoel van ik wil het nog wel eens zien wie dit kan verstoren. Dat kun je niet beschrijven. Die gasten gaan echt door het vuur voor elkaar en die avond heb ik dat echt ervaren."

"Die groepscohesie is cruciaal. Als die niet in orde is, heeft elk minder resultaat een extra negatieve lading. Op het moment dat de cohesie oké is, mensen hun rollen geaccepteerd hebben en je een gezonde groepsdynamiek hebt, dan wordt je ook niet snel door een nederlaag uit balans gebracht."

Lees meer over
Marino Pusic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties