Paixão plaatst statement tegen racisme na uitspraak Spaanse krant

Paixão plaatst statement tegen racisme na uitspraak Spaanse krant

Igor Paixao heeft woensdagavond op zijn sociale media een emotionele oproep gedaan tegen racisme, als een gevolg van de uitspraken van een Spaanse krant.

''Een afstammeling van de slaven'', zo klonk de krankzinnig vertaalde titel van de Spaanse krant AS. Het nieuwsmedium wist de titel na enige kritiek vooral snel aan te passen, maar de speler waar het over ging, Paixão, heeft het wel meegekregen.

Paixão heeft zogeheten quilombola-wortels, een etnisch-raciale groep gevormd door afstammelingen van gevluchte slaven in de tijd dat Brazilië gekoloniseerd werd door Portugal. Op de wedstrijddag besloot de journalist een artikel te wijden aan Paixão, die in de kop een 'afstammeling van slaven' werd genoemd en dat viel niet goed.

''Ze zijn zo subtiel'', begint de Braziliaanse aanvaller zijn statement op Instagram. ''Ze tonen niet altijd alle vooroordelen die ze generaties voor generaties dragen. Maar ze vermommen zich niet altijd, ze zijn niet altijd subtiel en ze zijn niet allemaal slim. Soms zijn ze expliciet en schandalig, het resultaat van jarenlange straffeloosheid. En ze wachten op het juiste moment om het vooroordeel dat ze in zich dragen te distilleren.''

''Deze week was het de beurt aan een journalist van AS'', vervolgt Paixão zijn indrukwekkende statement. ''Als het voor mijn nederige realiteit was, hetzelfde voor veel van mijn metgezellen. Als het mijn kleur was, is dat in de meeste delen van de wereld hetzelfde. Het was hoe ik ben of de ‘dreiging’ die ik naar hen ben. Wat er ook is, er is maar één woord om het te beschrijven: racisme.''

''We zullen altijd sterker zijn. En nooit, nooit meer, zullen we alleen lopen. Racisten komen nooit voorbij”, eindigt de sterke reactie van Paixão.

Lees meer over
Igor Paixão
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties