Mitchell: "In die ambiance hoort straks ook weer een Australiër"

Mitchell: "In die ambiance hoort straks ook weer een Australiër"

Hij maakte misschien niet zoveel indruk als Santiago Gimenez, maar oud-Feyenoorder Dave Mitchell was zelf in de jaren tachtig ook een bijzondere spits in Rotterdam. De Australiër is momenteel in Nederland en geniet van alles rondom zijn oude club. Van rondlopen in De Kuip tot een wedstrijd kijken op Varkenoord.

"Je weet waar wij trainden, hè? Hier op het parkeerterrein", vertelt Mitchell met een grote glimlach tegenover De Telegraaf als hij voor het Maasgebouw staat. "Hier lag één veldje en daar trainden we het hele jaar op. En zelfs het veld van De Kuip lag er in die jaren verschrikkelijk bij. Zoek de beelden van PSV-Feyenoord er nog maar eens bij."

In die wedstrijd maakte de spits van Feyenoord zelf ook indruk. "PSV had net de Europa Cup I gewonnen onder Guus Hiddink. Van Breukelen, Ronald Koeman, Ivan Nielsen, Søren Lerby, Wim Kieft en later Romario. Die kwamen op bezoek in De Kuip. Het was in een periode na mijn eerste jaar bij Feyenoord dat de supporters van me gingen houden, had ik het idee. Ik was nooit onder de indruk van een tegenstander en binnen een kwartier zette ik Feyenoord op een 2-0 voorsprong."

Olympische Spelen
Op een gegeven moment moest Mitchell de keuze maken tussen Feyenoord en zijn land Australië. Hij kon namelijk met het nationale elftal naar de Olympische Spelen, echter waren die medio september. Feyenoord-trainer Rob Jacobs was duidelijk dat de Australiër dan niet meer op speelminuten hoefde te rekenen en Peter Houtman hem zou gaan vervangen. "Het deed me echt pijn om Feyenoord te verlaten. Ik voelde me er thuis, kon goed met alle gasten in het team. Sjakie (Troost, red.) is nog steeds een vriend van me. Andere jongens in het elftal hebben grote carrières gekregen als directeuren. Marcel Brands en Martin van Geel hebben mooie clubs gehad en zijn nu nog steeds actief. Zag ik dat destijds al in hen? Moeilijk te zeggen. Ik ging nooit op stap met de spelers. Mijn vrouw Adele (actrice, red.) was in verwachting en hier in Rotterdam werd onze eerste dochter geboren."

Genieten van Feyenoord
Nu is Mitchell dus voor een week in Europa en bezoekt hij uiteraard ook zijn grote liefde Feyenoord. Op woensdagmiddag ging hij kijken bij Feyenoord Onder 19 en sprak hij met Robin van Persie, een gesprek dat veel indruk heeft gemaakt op de Australiër. Toen hij in de avond in De Kuip zat, zag hij veel gelijkenissen. "Tegen Lazio zag ik het eerste elftal ook zo spelen. Mooi dat die lijn er is in de club. De mensen vinden het prachtig en ik snap dat helemaal. Ik zit ook te genieten van het spel. En van de spits! Gimenez is een goeie. Het is geen wonder dat het stadion elke week nu bomvol zit. De wereld is hier omgedraaid. Feyenoord are on top of Ajax, I love it."

In de tijd dat Mitchell het shirt van Feyenoord droeg zaten er gemiddeld zo'n 9500 mensen in het stadion. Nu zat de oud-spits met iets minder dan 50.000 mensen in het stadion. Dat maakte nogal een indruk. "Dan zit ik hier opeens tussen bijna 50.000 mensen en weet ik niet wat ik meemaak. In die ambiance hoort straks ook weer een Australiër. Als ik een goeie zie, dan is-ie voor Feyenoord."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties