MATCHDAY! Feyenoord treft AS Roma in Conference League-finale

Het is weer matchday! 25 mei 2022. De dag waarop Feyenoord voor het eerst sinds twintig jaar in een Europese finale staat. De dag waarop geschiedenis kan worden geschreven. De dag waarop dromen uit kunnen komen. De dag waarop herinneringen voor het leven gemaakt kunnen worden. De dag waarop the Road To Tirana, die ruim tien maanden geleden in Kosovo begon, tot z’n einde komt. De dag waarop Feyenoord de Conference League kan winnen. Vanavond om 21:00 uur is het zover. De finale is live te volgen via ESPN, Veronica en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers kenden een meer dan succesvolle Europese campagne. Feyenoord speelde achttien wedstrijden in de Conference League en verloor slechts één keer, uit bij IF Elfsborg (3-1) tijdens de voorrondes. Ze waren te sterk voor FC Drita, FC Luzern, IF Elfsborg, Union Berlin, Slavia Praag, Maccabi Haifa, FK Partizan, opnieuw Slavia Praag en Olympique Marseille. De ploeg van Arne Slot boekte dit seizoen de meeste Europese overwinningen van alle teams in Europa.

De Rotterdammers ontvluchtten de Feyenoord-gekte door vijf dagen naar Lagos in Portugal te gaan. Op het trainingskamp werd in vergelijkbare omstandigheden als in Tirana voorbereid op de wedstrijd tegen AS Roma. Er werden drie dingen duidelijk. Justin Bijlow is fit, Tyrell Malacia is fit en Gernot Trauner is fit. Dat scheelt een slok op een borrel. Eerstgenoemde werd gisterenavond tijdens de laatste training nog getest.

Die is succesvol gebleken: Bijlow deed voluit mee, verrichte een aantal knappe reddingen en is klaar voor vanavond. Met de teruggekeerde keeper is alles en iedereen beschikbaar. ''Hij heeft nu denk ik ruim één week met de groep meegetraind en dat gaat uitstekend. Het bijzondere en ook het knappe is dat we al onze spelers beschikbaar hebben voor deze finale’’, zei Slot gisterenavond op de persconferentie.

Dat betekent dat de oefenmeester dus ook kan beschikken over Jens Toornstra, die in de uitwedstrijd tegen Slavia Praag geblesseerd raakte. ''Het gevoel is goed. We staan niet voor niets in de finale. We proberen er zo veel mogelijk van te genieten. We hebben ons goed kunnen voorbereiden tijdens het trainingskamp in Portugal. Wat het met me doet dat we in de finale staan? Dat is mooi, het is genieten. Laten we hopen dat we het goede gevoel na de wedstrijd ook nog hebben’’, zegt de middenvelder.

De aanvoerder begint normaal gesproken 'gewoon' op de bank, maar is bij een eventuele overwinning de eerste die de beker omhoog mag houden. ''Dat ik op de bank begin frustreert me eigenlijk niet. Tuurlijk wil je altijd spelen. Ik heb een klein beetje pech gehad met blessures. Het team dat veel heeft gespeeld heeft het ook onwijs goed gedaan. Van het feit dat ik hier sta geniet ik enorm.'' De vermoedelijke opstelling kent geen verrassingen: Feyenoord speelt op volle sterkte.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Nelson, Dessers, Sinisterra

Vorm AS Roma
De grote José Mourinho-show is, eigenlijk weken geleden al, losgebarsten. De Portugees grijpt alle mogelijke middelen aan om zijn team in een underdog positie te praten. Henrikh Mkhitaryan was een paar weken geleden nog een twijfelgeval voor de finale van vanavond. Gisteren? Henrikh Mkhitaryan traint volledig mee en is fit voor de finale. De favoriet vanavond? In ieder geval niet AS Roma, ondanks het veel grotere budget en de duurdere selectie. ''Voor mij is het 50-50. Ik zou zeggen dat wij de favoriet zijn als mijn gevoel zegt dat we beter zijn dan Feyenoord. Dat is niet het geval. Dat gevoel heb ik niet. Ik zou altijd zeggen dat het tegen Feyenoord 50-50 is.''

De oefenmeester is wel lovend over de ploeg van Arne Slot. ''Eerlijk, als je kijkt naar wat Feyenoord in de competitie heeft gedaan en op de manier waarop zij een lastige halve finale hebben gespeeld: het niveau van deze competitie werd steeds hoger en hoger. De manier waarop zij dat deden. Feyenoord is een lastige tegenstander. De Conference League-finale voelt voor ons op dit moment als een Champions League-finale. Ze hebben dit seizoen achttien Europese wedstrijden gespeeld en hebben goede tegenstanders verslagen. Neem alleen al hun halve finale tegen Marseille; een team met een geweldige historie. En ze moesten in Stade Vélodrome spelen, een van de meest fascinerende en moeilijkste stadions om in actie te komen. Je kunt spreken van een verdiende finaleplaats.''

Dat AS Roma een ongunstigere voorbereiding op de finale heeft gehad, is een feit. De Italianen moesten afgelopen vrijdag nog volle bak tegen Torino (0-3) gaan om kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League veilig te stellen. Dat lukte, waardoor ook Feyenoord volgend seizoen verzekerd is van een plek in de groepsfase van hetzelfde toernooi. In tegenstelling tot de Rotterdammers kennen de Romeinen wel twijfelgevallen in aanloop naar de finale. Nicolò Zaniolo, Chris Smalling en Rick Karsdorp kampen met fysieke klachten, al gaat laatstgenoemde wel starten. Dat maakte Mourinho gisteren al bekend.

Vermoedelijke opstelling AS Roma
Patricio; Mancini, Ibanez, Kumbulla; Karsdorp, Oliveira, Cristante, Spinazzola; Zaniolo, Pellegrini; Abraham

Pakt Feyenoord weer een cup vanavond?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties