Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Feyenoord-huurling Marouan Azarkan moet met Excelsior nog vol aan de bak om te promoveren naar de Eredivisie. Op persoonlijk vlak kan hij echter nu al spreken van een zeer waardevol seizoen. In gesprek met FR12.nl vertelde Azarkan over zijn ontwikkeling in de Keuken Kampioen Divisie en zijn toekomst bij Feyenoord.

Zelfverzekerd, maar ook zelfkritisch vertelt Azarkan over zijn seizoen bij Excelsior. Dat blijkt bijvoorbeeld wanneer het gaat over zijn cijfers (29 competitiewedstrijden, 9 doelpunten en 7 assists). “Ik zeg niet snel over mezelf dat ik het echt goed doe. Ik heb het oké gedaan, maar ik had wel wat meer kunnen scoren”, vindt de vleugelaanvaller. “Mijn doel was echt om tien goals en tien assists te halen. Als dat nog lukt, én we de play-offs winnen, dan vind ik het een geslaagd seizoen.”

Ook in de wedstrijden waarin de aanvaller niet trefzeker was, viel hij geregeld op met zijn spel. Toch is dat voor hem niet genoeg. “Zonder goals en assists lijkt het al snel alsof je niets goeds gedaan hebt in een wedstrijd. Dat voelt voor mij ook zo. Goed spelen moet sowieso altijd, maar ik moet iets extra’s brengen. Ik heb vaak wedstrijden gehad waarin elke actie lukte, maar waar ik aan het einde niet op het scorebord stond. Dat is toch waar de meeste mensen naar kijken. Ik denk dat Feyenoord dat ook doet.”

Verhuur aan Excelsior
Hoe Feyenoord precies naar de verrichtingen van Azarkan kijkt, weet hij overigens niet. “Aan het begin van het seizoen had ik veel contact met Frank Arnesen en soms ook met John de Wolf. Na een goal kreeg ik een berichtje: ‘goed gedaan’. Maar in de tweede seizoenshelft heb ik eigenlijk niks meer binnengekregen. Voor mij hoeft dat ook niet. Ik weet zelf wat ik moet doen en of ik goed of slecht speel. Ik probeer mijn goede lijn door te trekken tot het einde van het seizoen en dan zie ik wel wat het plan van Feyenoord is.”

Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Aanvankelijk hoopte Azarkan dit seizoen al een kans te krijgen en keek hij enthousiast uit naar de samenwerking met de nieuwe trainer Arne Slot. “Ik vond het echt mooi om hem over tactieken te horen praten. Hij begrijpt het spelletje echt. Ik dacht in het begin ook dat hij een goede trainer voor mij zou worden. Maar toen raakte ik geblesseerd…” Daarmee raakte de buitenspeler al in de voorbereiding achter op zijn ploeggenoten. “Dat maakte het wel makkelijker om mijn verhuur te accepteren. Slot zei tegen me: ‘Je hebt potentie. Zorg ervoor dat je een heel seizoen speelt en dat je de beste wordt in de Keuken Kampioen Divisie.’”

Die boodschap heeft hij ter harte genomen, want de Feyenoord-huurling doet mee om de bovenste plekken in het Speler van het Jaar-klassement van Voetbal International. Zijn stap naar Excelsior bleek een juiste keuze. “Ik heb nog nooit zoveel wedstrijden gespeeld in één jaar. Daar ben ik sowieso trots op. Ik merk ik dat ik me goed voel wanneer ik elke wedstrijd speel. Dat resulteert erin dat ik belangrijk kan zijn met goals, assists en mooie acties. Ik was bijna ergens anders naartoe gegaan. NAC en Roda JC hadden ook interesse. Achteraf gezien had ik mezelf voor m’n kop geslagen als ik niet naar Excelsior was gegaan.”

NAC en Roda JC hadden ook interesse. Achteraf gezien had ik mezelf voor m’n kop geslagen als ik niet naar Excelsior was gegaan.

Over zijn keuze voor Excelsior

NAC Breda
Dat vertelt Azarkan ook met zijn vorige, ‘mislukte’ uitleenbeurt bij NAC in het achterhoofd. In het halve seizoen dat hij er speelde (februari tot juni 2021), kwam hij tot 11 optredens, waarvan slechts 6 als basisspeler. Aan het einde van zijn verhuurperiode stond hij nog altijd droog wat betreft doelpunten en assists. “Vaak mocht ik tien minuutjes tot een kwartiertje invallen. En dan stond ik weer uit het niets in de basis. Ik kon mezelf niet vinden bij NAC”, blikt hij terug op die maanden.

“Ik weet niet wat ik daar aan het doen was. Normaal gaat alles bij mij vanzelf en denk ik nooit na als ik aan het voetballen ben, maar bij NAC lukte dat niet. Het klopte allemaal niet voor mij. Nu krijg ik bij Excelsior ook veel meer vertrouwen van de trainer. Die stuurt mij zonder opdracht het veld in en laat mij m’n ding doen. Ik denk dat dat beter is voor een speler als ik.”

Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Blessure
Hoe belangrijk Azarkan in een seizoen tijd is geworden voor Excelsior, bleek toen hij eind december een blessure opliep. De Kralingers wonnen geen van de vier wedstrijden die hij moest missen en trainer Marinus Dijkhuizen zei voor de camera van RTV Rijnmond dat Azarkan voor zijn ploeg eigenlijk niet te vervangen was. “Hij zei dat ze mijn creativiteit voorin nodig hadden. Daarnaast ben ik ook iemand die zijn teamgenoten altijd oppept en de echte winnaarsmentaliteit erin brengt. Bij Feyenoord heb je oudere spelers die vaak de leiding nemen, maar Excelsior heeft een jonge ploeg. Daarom sta ik als jonge speler ook gewoon op om te zeggen wat ik vind. Ik denk dat ze me daarin ook misten.”

Dat is niet het enige waarin hij is gegroeid. Vooral ook in zijn loopvermogen heeft Azarkan stappen gemaakt, iets wat in het Feyenoord van Slot van pas kan komen. “Ik kan nu een hele wedstrijd door acties blijven maken. Net als bij Feyenoord moet een aanvaller hier veel meeverdedigen. Toen ik hier net kwam, was ik na twee acties helemaal kapot. Als ik dan nog moest omschakelen, lukte dat gewoon niet. Nu gaat dat allemaal veel makkelijker, omdat ik elke wedstrijd speel en in het ritme zit. Ik kan het allemaal makkelijk belopen. Daar heeft Excelsior me goed bij geholpen.”

Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Conference League
De verrichtingen van zijn ploeggenoten bij Feyenoord krijgt Azarkan van een afstandje mee. “Ik heb nog regelmatig contact met de spelers. Zeker met Orkun Kökcü, Tyrell Malacia, Ramon Hendriks; de jongens waarmee ik in de jeugd heb samengespeeld. Ik vraag dan hoe het met hen gaat en zij vragen naar mij. Ze hebben al een paar keer laten weten dat ik lekker bezig ben. ‘Zorg ervoor dat je zo doorgaat, dan moet je volgend seizoen bij ons wel spelen.’”

Toen ze de halve finale haalden en ik de beelden uit de kleedkamer zag, dacht ik wel: shit, daar had ik bij willen zijn

Over het succes van Feyenoord in de Conference League

Komende donderdag zit Azarkan als toeschouwer in De Kuip als Feyenoord het in de halve finale van de Conference League opneemt tegen Olympique Marseille. Iets wat de huurling graag als speler had willen meemaken. “Toen ze de halve finale haalden en ik de beelden uit de kleedkamer zag, dacht ik wel: shit, daar had ik bij willen zijn. Maar dit had je vooraf natuurlijk niet kunnen voorspellen. Ik ben blij voor ze en ik hoop dat ze de Conference League winnen.”

Bovendien deed ook Azarkan zelf dit seizoen enorm waardevolle ervaringen op. “Ik had op de bank kunnen zitten bij het eerste en mijn wedstrijden in Feyenoord Onder 21 kunnen spelen. Maar ik wilde zien waar ik zou staan als ik een heel jaar zou spelen. Ik speel hier tegen oudere spelers die vaak ook in de Eredivisie hebben gespeeld. Daar kan ik me mee meten. Het tempo ligt niet zo hoog als in de Eredivisie, maar er zijn veel clubs die aardig kunnen voetballen. Ik zou elke jonge speler bij Feyenoord aanraden om hier een seizoen lang wekelijks te spelen. Dat gaat je echt heel goed doen.”

Longread | Azarkan: “De KKD zou elke jonge speler bij Feyenoord goed doen”

Kans bij Feyenoord
Dat alles neemt Azarkan na dit seizoen mee naar Feyenoord, waar hij in de voorbereiding op het komende seizoen opnieuw voor zijn kans wil gaan. Dat hem met de brede bezetting op zijn positie een stevige concurrentiestrijd te wachten staat, deert hem niet. “Toen Patrik Wålemark werd gehaald, dacht ik wel: dit kan lastig worden komend seizoen. Maar als ik zie dat hij en Alireza Jahanbakhsh nu allebei op de bank zitten, dan hou ik ze volgend jaar toch ook gewoon op de bank?”, lacht hij. “Ik ben sowieso nooit bang voor concurrentie. Ik zeg altijd tegen mezelf dat ik beter ben dan de ander. Ik moet gewoon m’n ding doen en dan zie ik wel of ik mijn kans krijg.”

Veel meer kan hij over zijn toekomst nog niet zeggen. Zijn perspectief bij Feyenoord, zijn contract dat in 2023 afloopt; Azarkan laat het allemaal op zich afkomen. “Ik heb bewust tegen mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik niks wil horen over clubs met interesse. Ik wil dit seizoen met een leeg hoofd goed afmaken. Na de play-offs mag hij me bijpraten.”

Ik zeg niet dat ik elke week in de basis moet staan, maar ik denk dat ik het niveau van Feyenoord 1 aankan.

Over zijn eigen niveau

“Slagen bij Feyenoord blijft mijn einddoel”, stelt Azarkan tot slot. “Ik zeg niet dat ik er elke week in de basis moet staan, maar ik denk dat ik het niveau aankan. Ik heb mezelf gemeten met de top van de Keuken Kampioen Divisie en stak er in meerdere wedstrijden bovenuit. Ik weet dat dit niet mijn plafond is. Het liefst zou ik bij Feyenoord voor mijn kans gaan. Maar als er weinig perspectief is, dan wil ik verhuurd worden aan een Eredivisieclub. Ik heb dit seizoen geleerd dat elke week voetballen voor een jonge speler het allerbelangrijkste is.”

Lees meer over
Marouan Azarkan
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties