Jahanbakhsh bezorgt Feyenoord een punt op bezoek bij FC Utrecht

Feyenoord is 2023 begonnen met een gelijkspel op bezoek bij FC Utrecht. De Rotterdammers kwamen na ruim twee minuten al op achterstand via uitgerekend Jens Toornstra, maar het was Alireza Jahanbakhsh die in de negentigste minuut de gelijkmaker maakte: 1-1.

Arne Slot moest zijn basiselftal flink wijzigen vergeleken met het laatste competitieduel voor de WK-break. Jacob Rasmussen en Lutsharel Geertruida waren de vervangers van de geblesseerden Gernot Trauner en Quinten Timber, terwijl Quilindschy Hartman gepasseerd werd. Marcos Lopez was zijn vervanger. Igor Paixão en Javairô Dilrosun moesten voor het gevaar vanaf de flanken zorgen. Danilo was de spits.

Het duel begon dramatisch voor Feyenoord, nadat het uitgerekend Toornstra was die de openingstreffer maakte voor FC Utrecht. Sander van de Streek gaf vanaf de rechterflank voor op Bas Dost, die Toornstra met een hakje bediende. De oud-Feyenoorder schoot vanaf de penaltystip vervolgens linksonder in de hoek raak achter Justin Bijlow: 1-0. De Rotterdammers kwamen er daarna moeizaam uit, waarbij de meeste aanvallen vooral over de rechterflank gingen.

Danilo kreeg de beste kans op de gelijkmaker. De spits schoot vanuit een moeilijke hoek op doel, maar raakte de bovenkant van de lat. Ook Lopez zag zijn poging van afstand op niets uitlopen. Paixão moest na een halfuur spelen vervangen worden door Oussama Idrissi. De Braziliaan kreeg in het begin van de wedstrijd al een tik op zijn bovenbeen. Al met al kwam Feyenoord na de openingstreffer niet meer in grote problemen in de eerste helft, maar wist het zelf ook nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren.

Een kwartier na rust besloot Slot in te grijpen. De oefenmeester bracht Mats Wieffer, Jahanbakhsh en Santiago Gimenez in voor Rasmussen, Dilrosun en Danilo. Die wijzigingen deden Feyenoord goed, zo werd al snel duidelijk. De Rotterdammers namen meer initiatief en kwamen meer in de buurt van het doel van FC Utrecht. De grootste kans was voor Szymański in de zeventigste minuut. Pedersen trok de bal vanaf de achterlijn terug op de Pool, maar de middenvelder schoot over. Feyenoord begon vanaf dat moment pas eigenlijk écht te voetballen. Gimenez kreeg de volgende kans van de wedstrijd. De spits ging tussen twee FC Utrecht-verdedigers in op weg naar het vijandelijke doel, maar stuitte op de voet van de keeper.

Ruim een kwartier voor tijd kreeg Feyenoord de volgende mogelijkheid, dit keer via een vrije trap. Szymański ging achter de bal staan maar kon het de doelman van FC Utrecht niet moeilijk maken. De thuisploeg raakte een paar minuten later de paal, waardoor Feyenoord goed weg kwam. Jahanbakhsh tekende in de negentigste minuut voor de verdiende gelijkmaker. De aanvaller pikte de bal bij de tweede paal op en schoot snoeihard raak: 1-1. Idrissi was kort daarna nog dicht bij de 1-2, maar zijn inzet vloog rakelings naast. Gimenez leek in de laatste minuut de winnende te maken, maar de spits stond buitenspel. Daardoor bleef het gelijk.

FC Utrecht: Barkas; Klaiber, Van der Hoorn, Sagnan, Van der Maarel; Van de Streek, Toornstra, Bozdogan; Booth, Dost, Boussaid.
Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Rasmussen, Hancko, López; Geertruida, Szymański, Kökcü; Dilrosun, Danilo, Paixão.

Wissels
FC Utrecht: Nijhuis, Raatsie, Ter Avest, Redan, Brouwers, Douvikas, Younes, Van der Kust, Viergever, Maeda.
Feyenoord: Wellenreuther, Marciano, Hartman, Wieffer, Taabouni, Bullaude, Milambo, Jahanbakhsh, Wålemark, Idrissi, Gimenez.