Jaaroverzicht VIII: Eigen jeugd schittert in Feyenoord 1

Jaaroverzicht VIII: Eigen jeugd schittert in Feyenoord 1

2022 was voor Feyenoord een heel bijzonder jaar. De club schreef geschiedenis met het bereiken van de Conference League-finale, waarna vervolgens bijna alle hoofdrolspelers in de zomer vertrokken. Maar ook met een volledig nieuwe selectie beleefde Feyenoord al mooie successen. Genoeg om op terug te blikken dus! In deel VIII van het FR12-jaaroverzicht: de successen van verschillende eigen jeugdspelers in Feyenoord 1.

"Als we winnen moeten ze een foto maken van Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia en ik met de beker. En die ophangen op Varkenoord bij de jeugdafdeling. Heel groot", zei Kökcü afgelopen mei in aanloop naar de Conference League-finale. Helaas liep het anders, maar dat het viertal uit de eigen jeugdopleiding samen aan de aftrap stond, was natuurlijk al heel speciaal. En zo waren er dit kalenderjaar meer schitterende successen voor Varkenoord.

Aanvoerder Kökcü
Kökcü zelf groeide in 2022 nog meer in zijn rol als spelbepaler bij Feyenoord. De nog altijd pas 21-jarige middenvelder is al bezig aan zijn vijfde seizoen bij de hoofdmacht en is niet meer weg te denken uit het elftal van Arne Slot. Dat hoeft gelukkig ook niet, want ondanks de leegloop van afgelopen zomer bleef Kökcü zelf behouden. Bij Feyenoord denkt hij nog altijd stappen in zijn ontwikkeling te kunnen maken. Bijvoorbeeld in de rol van aanvoerder.

Dat was voor Slot dan ook een van de reden om de band in september aan Kökcü te geven. "Een geweldige speler", noemde hij de middenvelder toen hij naar een uitleg werd gevraagd. "Vorig jaar heeft hij een enorm goed seizoen gehad en van iedereen in Feyenoord 1 de meeste wedstrijden gespeeld. Ik denk ook dat het voor zijn ontwikkeling wel eens heel goed kan zijn om de volgende stap te zetten." Zo werd Kökcü, die sinds zijn dertiende al in het rood-wit speelde, de nieuwe aanvoerder van Feyenoord 1.

Jaaroverzicht VIII: Eigen jeugd schittert in Feyenoord 1

Toptransfer Malacia
Van de vier eigen jeugdspelers die op 25 mei tegen AS Roma aan de aftrap stonden, zijn er nog drie over. Malacia had in de Eredivisie en de Conference League nog maar eens laten zien dat geen tegenstander te groot voor hem is. Sterker nog, juist in de topduels blonk hij uit. Na veertien jaar bij Feyenoord - waarvan vijf jaar in de hoofdmacht - vond Malacia het tijd voor een stap. Dat bleek ook terecht, want met Manchester United kwam er een prachtige grote club voor hem.

Met de route die Malacia doorliep, is hij voor iedere jeugdspeler een voorbeeld. Vanuit de eigen jeugd aanhaken bij het eerste, doorbreken, sterkhouder worden en uiteindelijk voor een fraaie transfersom een prachtige transfer maken. "Het is heel raar om afscheid te nemen van de club waar ik al sinds mijn achtste rondloop, waar ik me heb ontwikkeld van jongen naar man. Maar ik ga hier door de voordeur weg met veel trots en mooie herinneringen", zo nam hij in juli afscheid.

Doorbraak Hartman
Wie Malacia moest opvolgen, was even de vraag. Marcos López en Fredrik Bjørkan werden aangetrokken, maar omdat zij er nog niet direct stonden, kreeg ook jeugdspeler Quilindschy Hartman de kans. Noodgedwongen - net als vijf jaar geleden bij Malacia het geval was - maar net als bij Malacia hield Hartman zich uitstekend staande. Zodanig zelfs, dat hij uiteindelijk tot eerste keuze op de linksbackpositie promoveerde. Dat betaalde hij in november uit met zijn eerste treffer in Feyenoord 1: de winnende tegen SC Cambuur. 2022 was dus zeker ook het jaar van de doorbraak van Hartman, die deze lijn in 2023 hopelijk door zal trekken.

Jaaroverzicht VIII: Eigen jeugd schittert in Feyenoord 1

Nog meer reclame voor Varkenoord waren bijvoorbeeld ook de mijlpalen die Bijlow (speelde zijn 100e officiële duel in Feyenoord 1) en Kökcü (speelde zijn 100e Eredivisieduel in Feyenoord 1) dit jaar bereikten. En natuurlijk de grote clubs met wie vooral Kökcü en Geertruida inmiddels geregeld in verband worden gebracht. Na Malacia zouden zij zomaar de volgende kunnen zijn die een toptransfer maken, al is het natuurlijk te hopen dat we nog even van ze kunnen blijven genieten bij Feyenoord.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties