Hancko: "Vanaf dat moment wist ik dat ik er bij zou blijven"

Sinds het moment dat hij binnenkwam wist Dávid Hancko direct indruk te maken bij Feyenoord. In 2023 speelde alleen Bruno Fernandes van Manchester United meer minuten dan de Slowaak en dat laat wel zien hoe fit hij is. Om zo veel minuten te maken traint Hancko hard met de hulp van de medische staf. In een nieuwe aflevering van Live Like A Pro vertelt de verdediger meer over zijn rituelen en fitheid.

"Er heerst hier een cultuur waarbij je als speler niet als een god wordt behandeld", begint Hancko in de wekelijkse serie van Feyenoord. "Maar dat ze er wel alles aan doen om ons zo goed mogelijk te laten presteren. Dat is perfect. Dat is iets dat we ook voelen als we van het veld afgaan. We willen het graag terugbetalen aan de medische staf, de coaches en de andere mensen binnen de club." Vroeger deed de verdediger alleen wat er van hem werd gevraagd. "Nu ben ik 26 jaar en ik weet dat we een moeilijke wedstrijd achter de rug hebben. Dan is het dus beter om vandaag een behandeling te krijgen of naar de sauna te gaan en je lichaam niet te pushen, want op de wedstrijddag moet ik presteren."

De international van Slowakije weet nog goed hoe er tijdens zijn tijd bij Sparta Praag over hem geschreven werd. "Ik kan de artikelen uit Tsjechië laten zien waar men zegt dat ik 'een man van glas' ben. En dat ik nooit een heel seizoen zal spelen. In het voetbal, en sport in het algemeen, is het normaal dat je soms geblesseerd raakt. De hoeveelheid wedstrijden die we spelen en de belasting daarvan is extreem. Maar ik vind het leuk en ik geniet van elk moment. Ik denk dat sommige mensen bij mijn komst naar Feyenoord een beetje verrast waren."

"Ik denk dat de verwachtingen eerst een beetje getemperd waren, maar dat men na een paar wedstrijden toch zag dat ik op een hoger niveau kon spelen. En vanaf dat moment wist ik dat ik er bij zou blijven." Inmiddels liggen de verwachtingen bij Hancko erg hoog, want hij laat zien misschien wel de belangrijkste speler van het huidige Feyenoord te zijn. "Dus nu, als ik me voorbereid op een wedstrijd heb ik altijd zoiets van: 'je moet er bovenop zitten'. De supporters, de trainers en mijn teamgenoten weten allemaal wat ik kan en ik wil ze niet teleurstellen. Dus ik wil elke wedstrijd de beste versie van mezelf laten zien. Die mindset helpt me daarbij."

Ritueel
Vervolgens toont Hancko een boekje tevoorschijn. Het is een belangrijk onderdeel van zijn enige ritueel voor een wedstrijd. "Dit is het enige dat op de één of andere manier is begonnen en nu doe ik het voor elke wedstrijd. Ik schrijf altijd de naam van de wedstrijd op, wat we gaan spelen en de datum. En dan probeer ik te schrijven over de dingen die ik op het veld moet doen. Bijvoorbeeld om defensief en agressief te spelen. Lucht duels winnen, doorgaan tot het einde. En terwijl ik aan het schrijven ben, zijn mijn ogen bijna dicht. Ik kan nog net zien wat ik schrijf."

"Ik vind dat ik de achterste linie naar voren moet dirigeren. Ik doe dit nu zo’n honderd tot tweehonderd wedstrijden op deze manier." Het boekje vult Hancko in thuis voordat hij naar De Kuip gaat of in het hotel als hij niet thuis kan slapen. "Hier heb ik wat foto’s van mijn vrouw en zoon. Zo kan ik ze altijd zien voor de wedstrijd. En er zijn wat berichten van haar. En dit is de pen waarmee ik het contract heb ondertekend. Dit is mijn hulpmiddel waarvan ik denk dat het mij voorbereid op een wedstrijd."

Lees meer over
Dávid Hancko
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties