Hancko: ''Daar krijg je als verdediger vleugels van''

Hancko: ''Daar krijg je als verdediger vleugels van''

Het voelt soms alsof Dávid Hancko al jaren bij Feyenoord speelt. De verdediger is vanaf zijn eerste wedstrijd een rots in de branding gebleken. Zo gemakkelijk als hij nu voetbalt, zo lastig was het begin van zijn carrière: de verdediger werd verteld dat hij te weinig talent had en strompelde van blessure naar blessure.

"Bij mijn eerste club Zilina speelde Milan Skriniar op mijn positie. Hij is aanvoerder bij de nationale ploeg en heeft net bij PSG getekend. Hij werkte altijd keihard aan zichzelf, ook na de training. Ik dacht: als hij al keihard aan zichzelf werkt, moet ik dat helemaal doen", aldus Hancko tegenover De Volkskrant. "Ik overdreef. Mijn blessures, chronische pijnen aan mijn knie en een vermoeidheidsbreuk in mijn been, kwamen voort uit te hard trainen."

Toen hij zijn huidige vrouw Kristyna Plisková ontmoette veranderde alles. Niet alleen kregen ze samen een zoon, Adam, maar de oud-tennisster, die haar sport weer professioneel wil gaan oppakken, opende ook de ogen van de verdediger qua manier van trainen. Sindsdien zijn de blessures verleden tijd. Zijn vrouw introduceerde Hancko bij mental coach Marian Jélinek. "Ik wil het heel graag goed doen, maar voelde nog steeds die twijfel van vroeger. Of ik wel goed genoeg was. Dat gaf veel druk. Marian weet niet veel van voetbal, maar we spraken maandelijks af, haalden wat eten, keken sport en spraken wat. Hij analyseerde wat ik zei en gaf me adviezen. Daar heb ik veel aan gehad."

De verdediger noteert sindsdien van alles in een schrift. "Dat ik agressief moet zijn. Of dat ik juist rustig moet blijven. Plus de tactische tips die ik eerder van de trainers heb gekregen. Pas als ik het opschrijf, blijft het echt hangen", zo vervolgt Hancko, die ook nog aangeeft dat de supporters van Feyenoord zijn prestaties bevorderen. "Echt, in geen stadion wordt harder gejuicht na een geslaagde tackle. Daar krijg je als verdediger vleugels van."

De verdediger ziet kansen voor Feyenoord om het landskampioenschap binnen te slepen. "We krijgen sinds oktober nooit meer dan een tegengoal. Dat kan de doorslag geven. En de trainer is heel duidelijk in wat hij wil. Bij vorige clubs had iedere speler zijn eigen mening en ging het spel ook alle kanten op." Zelfs de vele nieuwe spelers zullen geen belemmering vormen. "Men zei: de nieuwe spelers zijn te jong en komen overal vandaan. Maar de kwaliteit is goed, en vooral de karakters zijn top. Er zit niet een speler tussen waarvan ik denk: wat moet ik daarmee?"

Lees meer over
Dávid Hancko
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties