''Halverwege het seizoen kun je zeggen of een voorbereiding geslaagd is''

''Halverwege het seizoen kun je zeggen of een voorbereiding geslaagd is''

Rick Rietveld gaat aankomend seizoen aan de slag als inspanningsfysioloog van Feyenoord. Ook Rietveld kwam, net als Arne Slot, van AZ naar de stadionclub. In Voetbal International legt hij uit hoe de voorbereiding van een seizoen er precies uitziet. De uitdaging is om de spelers met een perfecte voorbereiding een seizoen lang fit te houden.

"We kijken wanneer de eerste competitiewedstrijd wordt gespeeld, vanaf dat moment rekenen we terug. De competitiestart is meestal het ijkpunt, dan moeten spelers topfit zijn", aldus Rietveld. "Grote clubs hebben te maken met spelers die interlands spelen en langer vakantie hebben. Daar moeten we rekening mee houden. Andere spelers zijn er wel vanaf dag één en jongens die van een andere club komen, moeten nog wegwijs worden gemaakt."

Spelers kunnen zich tijdens hun vakantie fit houden door zich per dag een uur te houden aan de voorgeschreven oefeningen die de club meegeeft. De echte voorbereiding op de competitie begint na die vakantie en bestaat uit twee fases. "In de eerste bouwen we de trainingsbelasting op. Dat duurt ongeveer drie weken, waarin veel wordt getraind, soms zelfs twee keer per dag. Ze moeten fitter en belastbaarder worden."

"Tijdens oefenwedstrijden zullen de meeste spelers een helft of hooguit een uur meedoen. Als de selectie bestaat uit een grote groep moet iedereen aan zijn minuten komen. In de tweede fase gaat de focus op wedstrijdfitheid en piekmomenten. De piekmomenten zijn vaak de oefenduels met serieuze tegenstanders. Daarin is de weerstand groter. Spelers doen vaker negentig minuten mee. Daarna nemen ze even gas terug."

Periodisering blijft uiteindelijk ook een toverwoord: het niet te veel en niet te weinig belasten van de speler. "Zo leg je een basis voor de rest van het seizoen. Het is van cruciaal belang, op teamniveau en vanuit daar per individu. Spelers moeten ook rustmomenten hebben, anders gaan ze op hun tandvlees lopen. Ze moeten fit zijn, maar ook fris blijven. Juist die frisheid is de balans tussen trainen en rust. Zonder rust kunnen spelers niet herstellen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat een selectie klaar is voor het hele seizoen. Daarom kun je eigenlijk pas halverwege het seizoen zeggen of een voorbereiding geslaagd is."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties