Gijp fileert Advocaat: ''Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?''

Gijp fileert Advocaat: ''Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?''

Dick Advocaat verraste vandaag door de klus van bondscoach van Irak aan te nemen. De oud-trainer van Feyenoord gaf eerder al aan dat zijn carrière als clubcoach er definitief op zit en gaat dus als bondscoach verder. Advocaat moet nu Irak naar het WK in Qatar proberen te leiden.

De mannen bij de Oranjezomer, waar Advocaat vaak als gast fungeerde, hebben echter geen goed woord over voor de keuze van de trainer. "Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?", vraagt Van der Gijp zich af. "Ik kan er met mijn gezond verstand niet bij. Wat moet je in zo'n land? Hij gaat dan wel niet in dat land zitten, maar je bent bondscoach. Je vertegenwoordigt zo'n land. Hij vertegenwoordigt nu Irak, een soort verderfelijk systeem daar. Wat bezielt je? Hij heeft alles. Hij heeft een huis, hij heeft een vrouw, hij heeft een boot... Guus Hiddink werd bondscoach van Curaçao. Ik bedoel: oké, dan zit je nog in veertig graden. Dan ga je daar lekker met je vrouw heen voor een maandje, maar Irak, man... Daar wil je nog niet dood gevonden worden."

Ook Derksen snapt de keuze van Advocaat niet. "Het is naïviteit. Dick leeft in de wereld van voetbal. Ik denk dat Dick niet eens weet wat erin Irak speelt. Maar dat is tegenwoordig heel eenvoudig: je googelt Amnesty International en dan heb je alle mensenrechtenschendingen op een rijtje. Ieder normaal mens bedenkt zich dan. Het kan niet zo zijn dat hij voor het geld gaat, want hij bulkt al van het geld. Wat je daar ophaalt is een soort bloedgeld. Ik mag die man ontzettend graag, het is een beetje een vriend van ons, maar hij valt nu echt van zijn sokkel. Dit had hij niet kunnen doen. Alles wat hij heeft opgebouwd, breekt hij af met deze daad. Een fatsoenlijk mens gaat nu niet geld verdienen in Irak. In Irak, waar de helft van de bevolking niet eens fatsoenlijk te eten heeft. De meest vreselijke dingen op mensenrechtengebied... Daar moet je helemaal wegblijven."

Advocaat neemt ook Zeljko Petrovic en Cor Pot mee, waar hij eerder ook bij Feyenoord samen mee werkte. "Ook die twee kun je het verwijten, en ook de zaakwaarnemer die dit geregeld heeft", gaat Derksen verder. "Het zijn echt van die voetbalmensen die blijkbaar niet weten wat er allemaal in de wereld gebeurt. Dick is alleen maar bezig met tactiek en elftallen, en hij wil wat te doen hebben. Maar op zijn leeftijd had hij ook een leuke amateurclub kunnen gaan trainen, of iets leuks gaan doen. Dit is heel slecht voor zijn hele imago. Die vriendelijke oom uit Den Haag is nu iemand die in Irak werkt."

Lees meer over
Dick Advocaat
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties