Feyenoord wervelt na stormachtig begin langs Sparta in De Kuip

Feyenoord heeft vanmiddag zeer overtuigend gewonnen van stadsgenoot Sparta. In de Rotterdamse derby was de ploeg van trainer Arne Slot met 4-0 te sterk in De Kuip. Daarmee profiteert Feyenoord van de misstap van PSV van gisterenavond en nadert het de Eindhovenaren nu op slechts één punt.

De thuisploeg schoot uit de startblokken door een geweldig spelende Orkun Kökcü. De middenvelder was na vier minuten al verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt. Kökcü kreeg de bal een paar meter voor het zestienmetergebied, kapte zijn man uit en kon de bal simpel in de linkerhoek leggen. Keeper Maduka Okoye was, mede doordat de bal onderweg nog van richting werd veranderd, kansloos.

Het was dezelfde Kökcü die ook aan de basis stond van de 2-0. De jeugdexponent van Feyenoord bleef net voor zijn eigen zestien sterk aan de bal en stuurde daarna Luis Sinisterra weg met een lange pass van meer dan dertig meter. De Colombiaan zette op zijn beurt Alireza Jahanbakhsh alleen voor de doelman. De aanvaller tikte daarna met links simpel binnen. Daarmee stond Feyenoord al na elf minuten op een comfortabele voorsprong en leek de derby al snel beslist.

Kökcü had het op zijn heupen vanmiddag en kon na een half uur zijn tweede van de wedstrijd maken. Bryan Linssen zette hem oog in oog met Okoye, maar Kökcü legde de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Kort voor rust probeerde de Turkse middenvelder het nog met een vrije trap van 25 meter, maar die schoot hij over. Datzelfde deed Tyrell Malacia, nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van Jahanbakhsh. Het was het laatste wapenfeit van de thuisploeg voor rust.

Na de pauze hadden Guus Til en Feyenoord slechts vier minuten nodig om opnieuw het net te vinden. Na een aanval via Sinisterra en Linssen kwam de bal met een gelukje bij Til terecht, die een niet te missen kans benutte: 3-0. De huurling is daarmee nu de clubtopscorer van Feyenoord. Slot bracht halverwege de tweede helft Cyriel Dessers in voor Linssen, die daardoor weer eens een langere invalbeurt kreeg. Een paar minuten na de komst van de Belg was het opnieuw Til die de 4-0 maakte en daarmee zijn koppositie op de clubtopscorerlijst verstevigde. Het was het dertiende competitiedoelpunt van de middenvelder; een persoonlijk record.

Na de 4-0 was de wedstrijd definitief gespeeld en daardoor kon Slot meer gaan wisselen. Zo viel Jens Toornstra in voor Til en maakten Patrik Wålemark en Jorrit Hendrix hun officiële debuut voor Feyenoord. Zij werden gewisseld voor Jahanbakhsh en Fredrik Aursnes. Cole Bassett was naast Philippe Sandler, die ook niet bij de wedstrijdselectie zat, de enige winteraanwinst die nog even op zijn officiële debuut moet wachten. De laatste wissel werd namelijk Marcus Pedersen, die in het veld kwam voor Lutsharel Geertruida.

Buiten een volley van Wålemark werd Feyenoord in de slotfase niet meer gevaarlijk en speelde het de wedstrijd zakelijk uit. Met de 4-0 overwinning op stadsgenoot Sparta heeft Feyenoord uitstekende zaken gedaan in de competitie. PSV staat nu nog slechts één punt voor, Ajax nog vier punten. De koploper speelt straks om 16:45 uur in eigen huis tegen Heracles.

4' | 1-0 | Kökcü
11' | 2-0 | Jahanbakhsh
49' | 3-0 | Til
70' | 4-0 | Til

Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra.
Sparta Rotterdam: Okoye; Van Crooij, Vriends, Aussar, Abels, Durmisi; Verschuerem De Kamps, Namli; Thy, Dalmau.

Wissels
Feyenoord: Marciano, Jansen, Pedersen, Hendriks, Toornstra, Hendrix, Basset, Wålemark, Dessers.
Sparta Rotterdam: Coremans, Jans, Van Mullem, Heylen, Pinto, Masouras, Mijnans, Engels, Janse.