Feyenoord ondanks gemiste kansen eenvoudig langs Fortuna Sittard

Feyenoord heeft zondagmiddag zonder problemen drie punten gepakt bij het bezoek aan Fortuna Sittard. De wedstrijd eindigde door doelpunten van Lutsharel Geertruida (2) en Reiss Nelson in 1-3. Wel mogen de Rotterdammers zichzelf aanrekenen dat die score niet nog veel hoger is opgelopen.

Feyenoord trapte af in de wetenschap dat het bij winst nog meer afstand kon nemen van achtervolgers FC Twente en AZ, die de avond ervoor allebei gelijkspeelden. Een tweede missie was om de negentig minuten zonder kleerscheuren door te komen, omdat donderdag de return tegen Olympique Marseille op het programma staat. Arne Slot trad desondanks met zijn sterkste elf aan, maar hoopte de wedstrijd snel te kunnen beslissen om toch enkele spelers rust te kunnen geven.

Die kant leek het ook al snel op te gaan. Al binnen tien minuten stond Feyenoord op 0-1 toen Lutsharel Geertruida een corner van Orkun Kökcü binnenkopte. Die score had al snel nog verder kunnen oplopen. Guus Til en Cyriel Dessers misten hun kansen, maar vooral Kökcü zal balen van zijn misser. Hij mocht van elf meter aanleggen na een overtreding op Tyrell Malacia, maar zag zijn strafschop gekeerd worden door doelman Yanick van Osch.

Het was uiteindelijk opnieuw Geertruida die alsnog voor de 0-2 zorgde. Halverwege de eerste helft legde Reiss Nelson de bal terug op de rechtsback, die zo zijn tweede van de middag en derde van het seizoen kon binnenschieten. Ook in het restant van het eerste bedrijf waren er nog meer dan genoeg kansen om het verschil nog groter te maken, maar deze werden allemaal niet benut. Feyenoord ging met 'slechts' een 0-2 voorsprong de rust in.

Ook na rust ging lang niet alles erin, al tekende Reiss Nelson wel al snel voor de derde Feyenoord-treffer. Hij passeerde verdediger Roel Janssen en doelman Van Osch en wist vervolgens vanuit een lastige hoek het net te vinden. De marge van drie doelpunten achtte Slot genoeg om nu wel wat spelers rust te geven. Luis Sinisterra, Dessers, Kökcü en even later ook Til werden naar de kant gehaald.

Het beetje spanning dat deze wedstrijd nog kende, was in de laatste twintig minuten. Waar Feyenoord verzuimde om meer afstand te nemen, was het Zian Flemming die namens Fortuna wél trefzeker was. Zijn 1-3 werd gevolgd door nog enkele kansen van de Limburgers, maar verdere doelpunten bleven aan beide kanten uit. Zo heeft Feyenoord in Sittard gedaan wat het moest doen en kan de focus nu volledig om de allesbeslissende return in Marseille van komende donderdag.

Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Pinto; Duarte, Flemming, Tekie; Noslin, Gladon, Seuntjens
Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Nelson, Dessers, Sinisterra

Wissels
Fortuna Sittard: Verrips, Dornebusch; Semedo, Benschop, Botaka, Lonwijk, Ferati, Samaris, Rienstra, Baghdadi, Musaba, Tasci
Feyenoord: Cojocaru, Jansen; Pedersen, Hendriks, Sandler, Hendrix, Bassett, Wålemark, Jahanbakhsh, Linssen