Feyenoord komt na rust op stoom en verslaat NEC

Feyenoord heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in het uitduel bij NEC. Na een nog wat moeizame eerste helft werd het kwaliteitsverschil na rust beter duidelijk. Door treffers van Orkun Kökcü (twee), Alireza Jahanbakhsh en Guus Til eindigde de wedstrijd in 1-4.

De eerdere ontmoeting tussen Feyenoord en NEC was met een 5-3 eindstand een van de meest spectaculaire duels van de eerste seizoenshelft. Ook vandaag leek het al snel weer zo'n wedstrijd te gaan worden. De ploegen maakten er - onbedoeld - een open wedstrijd van en de kansen volgden elkaar in rap tempo op. Al binnen het eerste kwartier voorkwam Mattijs Branderhorst al tot twee keer toe knap een doelpunt na pogingen van Bryan Linssen en Orkun Kökcü en was Justin Bijlow aan de andere kant belangrijk bij een poging van Lasse Schöne.

Iets later ging het ondanks het overwicht van Feyenoord mis voor het doel van Bijlow. Een voorzet van NEC leek ongevaarlijk, maar Lutsharel Geertruida kopte de bal terug naar het midden. Daar maakte Schöne dankbaar gebruik van; hij troefde Kökcü af in de strijd om de bal en klopte Bijlow vervolgens in de korte hoek. Enkele minuten later leek het na een voorzet van Jahanbakhsh via een eigen doelpunt alweer gelijk te worden, maar weer lag Branderhorst uitstekend in de weg.

Toch liet de gelijkmaker niet lang op zich wachten. Weer iets later was het Jahanbakhsh die de zestien indribbelde, maar daar werd gevloerd door Magnus Mattsson. Orkun Kökcü ging achter de daaropvolgende penalty staan en schoot uiterst kalm raak: 1-1. Hoewel Geertruida kort daarna nog een enorme kopkans kreeg, Linssen goed werd weggestoken en ook NEC nog enkele aardige kansen kreeg, was dat gelijkspel ook de ruststand.

Voor rust kreeg Feyenoord al de meeste kansen, maar in de tweede helft werd de kans op een overwinning alleen maar groter. Feyenoord werd sterker, terwijl NEC juist slordiger werd. In de 52e minuut lukte het om dat spelbeeld om te zetten in een voorsprong. Opnieuw was het Kökcü, die nu met een fantastische afstandsknal de bal perfect in de hoek deed draaien.

Nadat opnieuw Linssen een opgelegde kans niet wist te benutten, werd de marge gelukkig even later alsnog vergroot. Het was Jahanbakhsh die al een tijd lang duidelijk op zoek was en nu ook eindelijk zijn bevrijdende treffer te pakken had. Feyenoord was in de tweede helft al aanzienlijk sterker en kon met deze marge nog vrijer voetballen. Het leidde nog tot enkele heerlijke aanvallen, maar een vierde treffer bleef nog enige tijd uit.

Pas in de slotfase, nadat NEC'er Ivan Marquez na een domme actie richting invaller Cyriel Dessers met rood van het veld was gestuurd, viel de 1-4 die al zo lang in de lucht hing. Het was Guus Til die deze binnenkopte. Feyenoord won met overtuigende cijfers en loopt in op PSV en/of Ajax. Die twee ploegen nemen het later vanmiddag tegen elkaar op.

18' | 1-0 | Schöne
31' | 1-1 | Kökcü
53' | 1-2 | Kökcü
64' | 1-3 | Jahanbakhsh
90+1' | 1-4 | Til

Bijzonderheden
87' | Rode kaart Marquez

NEC: Branderhorst; Van Rooij, Guth, Marquez, Odenthal, Verdonk; Schöne, Proper, Tavsan; Akman, Mattsson
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Nelson