Feyenoord en Ajax botsen met profclubs omtrent NL League

Feyenoord en Ajax botsen met profclubs omtrent NL League

Feyenoord staat nog altijd niet achter de zogeheten NL League. Een groot deel van de profclubs is groot voorstander van het plan om onafhankelijk te worden van de KNVB. Diverse zaken zoals competitiestructuur, regels voor promotie en degradatie, proflicenties, tuchtrecht en scheidsrechters willen de clubs in eigen beheer nemen. Nu zijn de profclubs afhankelijk van de Nederlandse voetbalbond en dat levert nog wel eens onbegrip op.

Feyenoord is net als Ajax fel tegenstander van de plannen. De twee topclubs zijn van mening dat ze te veel inkomsten uit Europees voetbal moeten afstaan en te weinig zeggenschap krijgen in het nieuwe plan. De spanningen tussen Feyenoord, Ajax en de rest van de profclubs liepen de laatste maanden zo hoog op dat Cees Roozemond van SC Heerenveen zich genoodzaakt voelde om te bemiddelen.

''Ik ging de laatste tijd met kromme tenen naar de vergaderingen'', vertelt Roozemond in gesprek met Voetbal International. ''Er komt een heel belangrijk dossier aan: de mediagelden. In 2024/25 loopt het contract met ESPN af. Over niet al te lange tijd moeten we besluiten over de nieuwe koers en verdeelsleutel. Dus is het zaak om op dezelfde golflengte te komen. Dat heb ik een keer besproken met Edwin van der Sar en zo is het initiatief tot een lijmpoging ontstaan. Ik ben een man van de consensus. Ajax en Feyenoord zagen eveneens in dat we naar een werkbare situatie moesten. Zij kunnen een uitslag van 16-2 niet zomaar negeren.''

Na diverse gesprekken is er geen oplossing gevonden. Het idee was om algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese en Edwin van de Sar van Ajax toe te laten treden tot de Raad van commissarissen van de Eredivisie CV, dat verantwoordelijk is voor het vormen van de NL League. ''Ons compromis ging over de structuur en niet over de inhoud van het plan. Dat kan ook niet, want daar is al een besluit over genomen. Ik had gehoopt dat er een basis van vertrouwen zou zijn om deze stap te zetten, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. Kennelijk was mijn beeld te idealistisch. De lijmpoging is gestrand.''

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties