Feyenoord doet wat het moet doen en boekt overwinning in Volendam

Feyenoord heeft zondagmiddag gedaan wat het moest doen. De ploeg van Arne Slot had geen kind aan FC Volendam en won met 0-2, maar die uitslag had eigenlijk veel ruimer moeten zijn. Danilo en Sebastian Szymański waren de doelpuntenmakers aan Rotterdamse zijde. Feyenoord komt nu op 27 punten uit twaalf wedstrijden en nadert koploper Ajax op één punt, dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Slot begon met één wijziging ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Lazio (1-0) van afgelopen donderdag. Quilindschy Hartman kwam in de ploeg voor Marcos Lopez, over wie de trainer niet tevreden is. Javairô Dilrosun en Szymański wisselden van posities, waardoor laatstgenoemde op 10 speelde. Verder behielden Igor Paixão en Danilo hun basisplaatsen. Santiago Gimenez, afgelopen donderdag nog de held van Feyenoord, zat dus op de bank.

De Rotterdammers schoten uit de startblokken in Volendam en werden meermaals gevaarlijk in de openingsfase van de wedstrijd. Paixão bracht landgenoot Danilo met een geweldige individuele actie in stelling, maar zag de spits vervolgens naast schuiven. Ook in de tien minuten die volgden was Feyenoord heer en meester. Szymański, Lutsharel Geertruida en opnieuw Danilo, allemaal kwamen ze dicht bij de openingstreffer. Feyenoord had eigenlijk al ruim op voorsprong moeten staan, maar verzuimde om de kansen af te maken.

copyright proshots 19176455

Het was uiteindelijk Danilo die Feyenoord op voorsprong zette. De Braziliaan schoot de bal na een pass van Dilrosun beheerst in de hoek: 0-1. Kort voor rust drong Volendam wat meer aan en testte het Justin Bijlow via een vrije trap, maar in grote problemen kwam Feyenoord niet. Het zou de marge uiteindelijk nog voor rust uitbreiden naar twee dankzij Szymański. De Pool werd diep gestuurd door Danilo en besloot vanaf ruim twintig meter uit te halen. De middenvelder passeerde Volendam-doelman Filip Stankovic met een hard schot in de rechteronderhoek: 0-2. Na rust kwam Feyenoord wederom goed uit de kleedkamer en maakte het na nog geen twee minuten bijna de derde. Paixão werd weggestuurd, gaf de bal mee aan Hartman die vervolgens de bal net te hard aan Danilo gaf.

De spits kon zijn schoen niet tegen de bal krijgen en zag de mogelijkheid daardoor op niets uitlopen. Halverwege de tweede helft kwamen Patrik Wålemark, Lopez, Gimenez en Mats Wieffer in het veld. Paixão, Hartman, Danilo en Quinten Timber gingen naar de kant. De Rotterdammers namen in de tweede helft wat gas terug, wat goed terug te zien was in het spelbeeld. De schrik zat er een kwartier voor tijd nog wel goed in toen Geertruida plots naar zijn knie greep. De verdediger kon gelukkig gewoon verder. Feyenoord doet dus wat het moet doen in Volendam en kan op het gemak naar de topper tussen Ajax en PSV gaan kijken, die om 16.45 uur begint.