Feyenoord bekert eenvoudig verder, maar raakt wel Hancko kwijt

Feyenoord heeft donderdagavond eenvoudig de derde ronde van het bekertoernooi bereikt. De ploeg van Arne Slot kwam al na ruim drie minuten op achterstand na een mooie goal van Haris Medunjanin, maar dankzij Mats Wieffer en Danilo (twee keer) bekeren de Rotterdammers verder: 3-1. Dávid Hancko raakte geblesseerd aan zijn schouder en kon de wedstrijd niet uitspelen. Het wordt afwachten hoe zwaar de blessure van de verdediger is.

Slot begon met het sterkst mogelijke elftal. De trainer is geen voorstander van rouleren in het bekertoernooi en koos daarom gewoon voor Justin Bijlow onder de lat. Wieffer maakte zijn basisdebuut voor de Rotterdammers. Igor Paixão was een vraagteken voor het duel met PEC Zwolle, maar werd uiteindelijk fit genoeg bevonden om te starten. Alireza Jahanbakhsh was de vervanger van Javairô Dilrosun, die op de bank begon.

Feyenoord beleefde voor de tweede wedstrijd op rij een valse start. Ook donderdagavond kwam de ploeg van Slot na twee minuten spelen op achterstand. In tegenstelling tot het doelpunt van Jens Toornstra van afgelopen zondag, konden de Rotterdammers er vanavond een stuk minder aan doen. Medunjanin maakte namelijk misschien wel de mooiste goal uit zijn carrière. De middenvelder pikte een afvallende bal op en schoot die snoeihard in de kruising: 0-1.

De Rotterdammers raakten daar echter niet van van slag en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord creëerde via onder anderen Jahanbakhsh, Orkun Kökcü, Sebastian Szymański en Danilo kans na kans, maar scoren lukte niet. Uiteindelijk was het Wieffer die de gelijkmaker maakte en zijn basisdebuut daarmee bekroonde met een doelpunt. De middenvelder profiteerde van een grote blunder van PEC Zwolle-doelman Mike Hauptmeijer en kon van dichtbij simpel binnentikken: 1-1.

Juichen deed Wieffer niet, aangezien Feyenoord snel de tweede treffer wilde maken. Die viel vijf minuten later via Danilo, die daarvoor al meerdere kansen kreeg om te scoren. Opnieuw was Wieffer bij dit doelpunt betrokken, want de middenvelder kopte tegen Danilo aan waarna de bal in het net rolde: 2-1. Laatstgenoemde kon daar zelf weinig aan doen, maar het doelpunt komt wel op zijn naam. Ook daarna bleven de Rotterdammers het tempo hoog houden en kans na kans creëren. Uiteindelijk schoot Feyenoord 21 keer op doel in de eerste helft: het meeste sinds het seizoen 2015/16.

Kort na rust was Jahanbakhsh twee keer dicht bij de derde treffer, maar de aanvaller stuitte tot twee keer toe op Hauptmeijer. Danilo nam een paar minuten later de derde treffer voor zijn rekening. De spits schoot van dichtbij raak: 3-1. Feyenoord nam vervolgens wat gas terug om energie te besparen. Ruim tien minuten na de derde goal raakte Hancko geblesseerd aan zijn schouder. De arm van de verdediger leek een tik te krijgen na een op het eerste oog onschuldig duel, waarna Hancko zich moest laten vervangen door Jacob Rasmussen. Het is de volgende blessure in aanloop naar de belangrijke wedstrijden in januari, nadat ook Gernot Trauner en Quinten Timber al geblesseerd raakten. In de slotfase werd niet meer gescoord. Feyenoord zit daarom aanstaande zaterdagavond in de koker voor de loting voor de derde ronde van het bekertoernooi.

Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Szymański, Kökcü; Jahanbakhsh, Danilo, Paixão.
PEC Zwolle: Hauptmeijer, Van Polen, Medunjanin, Van den Belt, Kersten, Lagsir, Chirino, Bogarde, Thomas.

Wissels
Feyenoord: Wellenreuther, Marciano, Rasmussen, Lopez, Taabouni, Bullaude, Gimenez, Dilrosun, Wålemark, Idrissi.
PEC Zwolle: Schendelaar, Görlich, Van Hintum, Huiberts, Mrkonjic, Vellios, Cashili, Taha, Kaparos, Zitman, Van den Berg, Landu.