Feyenoord begint nieuw seizoen met spectaculaire zege op Vitesse

Feyenoord is het seizoen 2022/23 spectaculair en - belangrijker - met drie punten begonnen. In Arnhem bood Vitesse lang goed weerstand, maar liep de ploeg van Arne Slot in de tweede helft uit tot 2-5. Patrik Wålemark, Danilo (2x), Javairo Dilrosun en Lutsharel Geertruida tekenden voor de doelpunten, terwijl ook Sebastian Szymanski zich met twee assists uitstekend liet zien.

Dat Feyenoord nog niet helemaal klaar was voor het nieuwe seizoen, was vooraf de vrees. De Rotterdammers kenden dan ook een stroeve beginfase. Na iets meer dan een kwartier leek de ploeg er juist beter in te komen - Javairo Dilrosun en Patrik Wålemark raakten zelfs allebei het aluminium - maar de eerste goal viel vervolgens alsnog aan de andere kant. Million Manhoef haalde uit de draai uit en zag hoe de bal via de paal achter doelman Justin Bijlow in het net belandde.

Het antwoord van de bezoekers volgde tien minuten later. In een snelle uitbraak werd Wålemark perfect bediend door Sebastian Szymanski. De Zweed rondde keurig af. Het was niet de laatste keer dat Szymanski zich liet gelden. Enkele minuten voor rust ging hij achter een vrije trap staan, die hij perfect op het hoofd van Danilo legde. De spits stond nét geen buitenspel en dus werd zijn treffer geldig verklaard. Feyenoord ging ondanks een matige start met een 1-2 voorsprong de rust in.

Na rust was het opnieuw Vitesse dat het best uit de kleedkamer kwam. De ploeg had er een klein kwartier voor nodig om Bijlow voor de tweede keer te passeren. De treffer van Nikolai Baden Frederiksen werd aanvankelijk nog afgekeurd wegens buitenspel, maar vervolgens zag de VAR dat Jacob Rasmussen dat ophief. Hoewel het na 57 minuten dus 2-2 stond, duurde het vanaf dat moment niet lang meer voor Feyenoord de wedstrijd definitief naar zich toe zou trekken.

Dat begon vier minuten na de gelijkmaker, toen Dilrosun voor de mooiste treffer van middag tekende. De aanvaller stond aan de rechterkant van de zestien, maar wist vanuit een onmogelijke positie de bal precies over de keeper heen de verre hoek in te lepelen. Vanaf dat moment ging het hard, want acht minuten later stond het al 2-5. Danilo profiteerde van een fout van keeper Jeroen Houwen, van wie hij de bal afpakte om in een leeg doel binnen te kunnen schieten. Even later was het Lutsharel Geertruida, die op aangeven van invaller Jens Toornstra de vijfde binnen kon schieten.

De Rotterdamse zege kwam in de laatste twintig minuten absoluut niet meer in gevaar. Voor het eerst sinds 2017 nam Feyenoord weer eens drie punten mee uit Arnhem. Het seizoen is daarmee goed begonnen voor de ploeg van trainer Arne Slot, die volgende week de eerste thuiswedstrijd speelt tegen sc Heerenveen.

Vitesse: Houwen; Arcus, Ferro, Tronstad, Frederiksen, Cornelissen, Meulensteen, Bero, Domgjnoi, Wittek, Manhoef
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Rasmussen, Pedersen; Aursnes, Timber, Szymanski; Dilrosun, Danilo, Wålemark

Reserves
Vitesse: Reiziger, Van Haveren; Flamingo, Sankoh, Hajek, Huisman, De Regt, Yapi, Buitink, Van Duivenbooden
Feyenoord: Marciano, Jansen; Benita, Hartman, Hendrix, Toornstra, Bassett, Naujoks, Taabouni, Jahanbakhsh, Idrissi