''Een team met de individuele kwaliteiten van Lazio straft dat af''

''Een team met de individuele kwaliteiten van Lazio straft dat af''

Feyenoord liet afgelopen weekend al vele gezichten zien tegen Go Ahead Eagles en zette dat tegen Lazio Roma vrolijk voort. Na een masterclass van Lazio in de eerste helft richtten de Rotterdammers zich na rust bij tijd en wijle op. Het leek er bij vlagen op alsof Feyenoord tijdens de wedstrijd lessen leerde en toepaste.

Waar Feyenoord de tegenstander graag onder druk zet, daar wilde Lazio graag onder druk gezet worden. Het leverde een eerste helft op waar de goede wil van afdroop, maar waar de Italianen juist in de kaart gespeeld werden. Door het ontbreken van Lutsharel Geertruida vormden Quinten Timber en Orkun Kökçü een koppeltje op het middenveld. "Dat Feyenoord al heel snel op achterstand staat, heeft niet alleen met dit koppel te maken. Die tegengoal begint al met Sebastian Szymanski die zich op het middenveld bij een afvallende bal wel erg makkelijk laat aftroeven door zijn directe tegenstander", aldus Pieter Zwart op de site van Voetbal International.

Al hebben Timber en Kökçü wel te weinig oog voor wat er in hun rug gebeurt, want daar lopen twee middenvelders van Lazio zich vrij. De problemen die dat oplevert zouden door het centrale duo opgelost moeten kunnen worden. "Gernot Trauner en David Hancko spelen nog niet lang genoeg samen om het probleem van de twee toesnellende middenvelders van Lazio op te lossen. Waar de Oostenrijker instapt, loopt de Slowaak juist achteruit. Een team met de individuele kwaliteiten van Lazio straft dat af."

Het tweede tegendoelpunt kwam voort uit een counter, na een halve kans voor Feyenoord. Hoewel de verdediging nog in positie staat worden er veelal verkeerde keuzes gemaakt. "Dat begint bij Pedersen, die een gokje waagt door in volle vaart in de richting van Luis Alberto te sprinten", zo vervolgt Zwart. "Daarna denkt Trauner slim te anticiperen op wat komen gaat [...]. Alleen doorziet de Spaanse spelmaker in een split-second dat slimmigheidje en kiest hij voor de weg door het centrum. Dat ligt open door het uitstappen van Trauner." Het zorgde er voor dat Immobile Anderson kon bereiken. Die kon na halfslachtig ingrijpen van zowel Hartman als Bijlow de 2-0 maken.

De 3-0 vindt Zwart het meest pijnlijk. "Bij die aanval van Lazio lijkt niemand bij Feyenoord door te hebben dat de Romeinen tegenover Pedersen een twee-tegen-een-situatie gecreëerd hebben." De passlijn werd niet dichtgelopen, er werd geen druk ontwikkeld en Pedersen kreeg geen steun. Zwart meent dat de Feyenoorders het vooral druk hebben met zichzelf. Er wordt weinig leiding gegeven op het middenveld en in de aanvalslinie. Alireza Jahanbakhsh bleek een versterking die wel zijn verdedigende taken uitvoerde.

Werk aan de winkel
Timber en Kökçü gingen volgens Zwart ook niet vrijuit bij de 4-0. "Kökçü is al uit positie door naar voren door te dekken. Timber volgt daarna zijn voorbeeld door bij een Lazio een-twee alleen naar de bal te kijken. Luis Alberto is voor de verandering weer eens weg uit zijn rug en levert de assist op Vecino." Kökçü kwam aan het eind van de wedstrijd op 10 terecht met Mats Wieffer en Timber achter zich. Het ging toen wel iets beter lopen, maar dat er nog veel werk aan de winkel is, is wel duidelijk.

Lees meer over
Feyenoord Europa League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties