''Een duidelijke verandering te zien ten opzichte van de afgelopen jaren''

''Een duidelijke verandering te zien ten opzichte van de afgelopen jaren''

Feyenoord kende een uitstekend eerste jaar onder trainer Arne Slot. Tot nu toe verloopt het tweede seizoen onder de trainer statistisch gezien ook crescendo. Toch stijgen er vanuit de krochten van de social media al geluiden op die de trainer weg willen hebben vanwege de slechte resultaten tegen zowel Fortuna Sittard als Sturm Graz. Hoewel die geluiden niet serieus te nemen zijn is er uiteraard wel sprake van enige tegenwind. Bij Feyenoord TV wordt ingegaan op de cultuurverandering binnen de club, die uiteraard met vallen en opstaan gepaard gaat.

Melvin Boel, trainer van de Onder 21, duidt de werkwijze binnen de jeugdopleiding van Feyenoord. "Het begint altijd met 'wat wil je?'. Op het moment dat je met elkaar heel duidelijk hebt wat je wilt, dan ga je dat daarna laten doorsijpelen naar details. Op het moment dat wij in De Kuip een bepaalde manier van spelen nastreven met elkaar, dan zullen wij er voor moeten zorgen dat wij spelers opleiden die uiteindelijk in staat zijn om die speelwijze te hanteren. Wij leiden op voor Feyenoord 1, dat is de hoofdprioriteit, en dan gaat het erom dat je van jongs af aan op verschillende facetten leert wat dat Feyenoordspel inhoudt: hoe moet je spelen? Ik denk wel dat je daar een duidelijke verandering in ziet ten opzichte van de afgelopen jaren."

Het verleden
Analist Rory de Groot was ooit jeugdspeler bij Feyenoord en ziet ook dat er enorme veranderingen aan de gang zijn binnen Feyenoord. "Je ziet in alle geledingen en facetten van de jeugdopleiding dat het echt heel anders is dan toen ik er was. Met name de spelopvatting vind ik heel opvallend: je ziet de lijn van het hoog drukzetten bij alle jeugdelftallen terug."

Dat drukzetten kan ook zo zijn nadelen hebben. "Dat doen ze ook op mentaal vlak, en dat is interessant, want dat zie je ook in De Kuip terug de laatste weken: er is wel de intentie om druk te zetten, maar als er een of twee niet meedoen, dan speelt zo'n ploeg zich er heel gemakkelijk onderuit." Feyenoord onder 21 won afgelopen zaterdag met 5-3 van de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag, waarbij de winnende doelpunten in blessuretijd vielen. De jongelingen lieten veel gaten vallen. Daardoor kon de tegenstander profiteren van de fouten van de Feyenoorders.

Boel legt ook nog uit dat de Onder 21 vaak niet in de sterkste opstelling kan starten omdat sommige van zijn spelers vaak bij Feyenoord 1 op de bank moeten zitten, iets dat hij toejuicht. Het zorgt er echter wel voor dat hij jongens die pas zestien zijn bij zijn team in moet zetten, zoals bijvoorbeeld Leo Sauer die de 3-2 maakte tegen ADO. Het is niet ideaal, maar zulke spelers kweken dan wel inhoud. Daarnaast blijft de wens om te promoveren nadrukkelijk in leven.

Lees meer over
Feyenoord Academy
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties