Derksen: ''Er waren twee Wim Jansens''

Het nieuws dat Wim Jansen is overleden werd internationaal gezien als een groot verlies. Jansen leed aan Alzheimer, maar dat was publiekelijk nog niet zo lang bekend. De hoop was dat het Feyenoord-icoon nog geruime tijd in menswaardige omstandigheden zou kunnen blijven leven; het mocht echter niet zo zijn.

Johan Derksen kende Jansen door en door en beschrijft de mens en voetballer in het programma VI Vandaag. "We wisten dat hij ernstig ziek was, maar het kwam voor mij toch onverwacht, want Wim was toch een hele taaie man. Al zag je dat hij op zijn laatste benen liep. Het is een van de beste voetballers die we ooit gehad hebben."

De rustige Jansen bleek verschillende kanten te hebben. "Er waren twee Wim Jansens: als je 'm off the record sprak, dan praatte hij honderduit, maar kwam er een journalist bij hem dan was hij een gesloten boek. Het waren twee heel verschillende mensen, want ik ben met hem heel Europa door geweest. We zijn toen naar elk land geweest om te kijken hoe ze daar de jeugdopleiding deden." Toen praatte Jansen honderduit en bracht werkelijk elke speler in kaart.

Derksen vertelt verder ook nog over de passie van Jansen voor Paul McCartney en hoe Jansen en zijn familie hoopten dat Derksen het, uiteindelijk door Youri van den Busken geschreven, boek Meesterbrein zou hebben gemaakt. Daarnaast benadrukt De Snor hoe gewoon Jansen maar bleef. "Als je nu ziet waar de heren mee voor komen rijden: Wim kwam altijd met een Volkswagen Golfje. Altijd heel basic."

"Wim Jansen was fantastisch, was een allrounder, kon op elke positie spelen, maar hij was de ideale middenvelder: hij had aanvallende kwaliteiten, hij scoorde, hij verdedigde en hij was tactisch sterk. Hij had alleen niet het flamboyante dat Van Hanegem had. Van Hanegem was ook in interviews een ster; dat had Jansen helemaal niet, die liet het alleen maar op het veld zien."

Lees meer over
Johan Derksen Wim Jansen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties