De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers

De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers

Feyenoord is hard op weg naar de zestiende landstitel uit de clubhistorie. Als de Rotterdammers in eigen huis winnen van Go Ahead Eagles, is deze in speelronde 32 al een feit. Dat terwijl voor dit seizoen begon maar weinigen Feyenoord als favoriet hadden bestempeld. In deze vierdelige rubriek blikt FR12.nl terug op de route richting de kampioenswedstrijd.

Twee maanden lang had de Eredivisie stilgelegen. Twee maanden lang stond Feyenoord bovenaan en had Slot de kans om nog verder aan zijn ploeg te sleutelen. Nog altijd speelden de meeste spelers pas kort met elkaar samen en waren er - vooral voorin - nog enkele puzzels te leggen als het ging om de best mogelijke basiself. Analisten zagen dit als een ideale periode voor Feyenoord, te meer omdat de ploeg tijdens het WK niet veel internationals hoefde af te staan. Toch was dat optimisme iets omgeslagen toen de competitie begin januari weer op het punt van beginnen stond. Waar Feyenoord voor de winterstop alleen Oussama Idrissi voor langere tijd had moeten missen, stonden nu basiskrachten Gernot Trauner en Quinten Timber maanden langs de kant.

Puzzelen na de winterstop
Toen de competitie dan eindelijk weer werd hervat, trad een ietwat geïmproviseerd elftal aan tegen FC Utrecht. Met Lutsharel Geertruida op het middenveld en Jacob Rasmussen achterin naast Dávid Hancko, kwam Feyenoord uitgerekend via Jens Toornstra al vroeg op achterstand. Pas in minuut 90 redde Alireza Jahanbakhsh een punt voor zijn ploeg. Het resultaat was een 1-1 gelijkspel dat duidelijk maakte dat Feyenoord nog een puzzel te leggen had. In de week die volgde, zouden de puzzelstukjes echter op hun plaats vallen.

Waar Feyenoord de gehele winter tevergeefs achter Ramiz Zerrouki aanzat, was het Mats Wieffer die zich intussen mocht laten zien als vervanger van Timber. Voor zijn eerste tests slaagde hij direct. Wieffer was zelfs trefzeker in zijn debuutwedstrijd in de beker tegen PEC Zwolle (3-1) en maakte drie dagen later ook een goede indruk tegen FC Groningen, toen Feyenoord door doelpunten van Igor Paixão, Orkun Kökcü en Santiago Gimenez met 0-3 wist te winnen. De vraag was nu hoe Wieffer - en de rest van de ploeg - zich staande zou houden in de maand die volgde. In een maand tijd speelde Feyenoord namelijk 7 wedstrijden, waarvan liefst 4 toppers.

De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers

De eerste Klassieker
Te beginnen met de eerste Klassieker van het seizoen, waarvoor de verwachtingen hooggespannen waren. Waar Feyenoord nog altijd koploper was, verkeerde Ajax in een serieuze vormdip. In De Kuip leken de Rotterdammers daar via een prachtige goal van Paixão ook van te profiteren, maar na een teleurstellende tweede helft was de eindstand 1-1. Het gevoel dat er meer te halen was, bleef hangen, maar tegelijkertijd behield de ploeg de koppositie. Bovendien waren er na de thuiswedstrijd tegen NEC, die in 2-0 eindigde, opnieuw kansen om twee achtervolgers op afstand te zetten.

De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers

De wedstrijd tegen FC Twente, op dat moment de nummer 4 van de Eredivisie, was de eerstvolgende kraker. Gimenez had op dat moment net de rol van eerste spits overgenomen van Danilo en betaalde dat tegen FC Twente uit met de openingstreffer. Net als tegen Ajax lukte het Feyenoord echter niet om die voorsprong vast te houden. Het was Joshua Brenet die na rust gelijk maakte, maar het meest besproken moment was de onbestrafte handsbal van Robin Pröpper in de slotfase. Feyenoord werd een penalty onthouden - een 'onacceptabele beslissing' volgens Arne Slot - en het derde gelijkspel van 2023 was een feit.

Comeback tegen PSV
Een week later kreeg Feyenoord bezoek van de enige tegenstander waarvan het tot dusver een competitieduel had verloren: PSV. Opnieuw dreigde een nederlaag. PSV kwam al vroeg op voorsprong en net toen de thuisploeg dacht te kunnen profiteren van de rode kaart voor Armando Obispo, verdubbelde Thorgan Hazard die voorsprong. In de slotfase liet Feyenoord maar weer eens zien dat het met de veerkracht wel goed zat. Uitgerekend Jahanbakhsh - die in de winter nog dicht bij een vertrek was - stond weer op, zoals hij ook al in Utrecht deed. Hij kopte in minuut 81 een voorzet van Oussama Idrissi binnen en schoot in extra tijd ook de 2-2 binnen. Wéér een gelijkspel, maar wel een die heel anders voelde dan tegen Ajax en FC Twente.

De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers

Met een dubbel gevoel keek Feyenoord terug op de drie gespeelde toppers, maar ondanks het moordende programma stond de club nog altijd bovenaan. Ook buiten het veld was het een onrustige periode door de interesse van Leeds United in trainer Arne Slot. Feyenoord maakte echter duidelijk hem niet te laten gaan. Slot legde zich erbij neer en zorgde dat het al snel weer over het voetbal kon gaan. Na een zinderende 4-4 en gewonnen strafschoppenserie in de beker tegen NEC, werd vervolgens ook sc Heerenveen met 1-2 verslagen.

Pedersen velt AZ
Feyenoord - AZ, de laatste topper in een maand tijd. Voor Slot altijd een beladen wedstrijd, gezien zijn vertrek uit Alkmaar. Maar gezien de ranglijst was de spanning dit keer nóg iets groter. In de eerdere toppers werd Feyenoord niet van de koppositie afgestoten, maar lukte het tegelijkertijd niet om afstand te nemen. Dat betekende dat AZ nog altijd in de buurt stond en bij winst in De Kuip zelfs de koppositie kon overnemen. Via een eigen doelpunt van Javairô Dilrosun kwamen de Alkmaarders ook op voorsprong.

Nog in de eerste helft was het echter - weer - Jahanbakhsh die gelijk maakte, waarna ook deze topper weer op een gelijkspel leek af te stevenen. Tot de 90e minuut, waarin Marcus Pedersen het best mogelijke moment uitkoos om zijn eerste goal in dienst van Feyenoord te maken. Met links schoot hij de bal van ver over de doelman heen. Een 2-1 zege, waarmee Feyenoord nu vier punten los stond van de nieuwe nummer 2 Ajax. De club had de maand vol toppers zonder nederlaag doorstaan en kon nu langzaamaan echt gaan dromen van de landstitel.

De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers
De weg naar 14 mei | Feyenoord ongeslagen in maand vol toppers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties