De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker

De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker

Feyenoord is hard op weg naar de zestiende landstitel uit de clubhistorie. Als de Rotterdammers in eigen huis winnen van Go Ahead Eagles, is deze in speelronde 32 al een feit. Dat terwijl voor dit seizoen begon maar weinigen Feyenoord als favoriet hadden bestempeld. In deze vierdelige rubriek blikt FR12.nl terug op de route richting de kampioenswedstrijd.

Feyenoord sloot een pittige maand februari af met een 2-4 zege op Fortuna Sittard. Het geloof dat het wel eens een heel mooi seizoen kon worden, groeide met de week. De Rotterdammers hadden de koppositie sinds december niet meer weggegeven, bereikten de halve finale van de beker ten koste van sc Heerenveen en waren ook Europees nog actief. Het tweeluik met Shakhtar Donetsk ging niet ten koste van de resultaten in de Eredivisie. De thuiswedstrijden tegen FC Groningen en FC Volendam gingen zeker niet makkelijk, maar leverden wel allebei drie punten op (1-0 en 2-1)

Historische zege in Amsterdam
Na inmiddels vijf competitiezeges op rij, stond voor Feyenoord de laatste topper van het seizoen op het programma: de Klassieker in Amsterdam. Waar het hele seizoen voorzichtigheid de boventoon voerde als het over een eventuele titel ging, kon Feyenoord nu écht een enorme stap zetten. Als het - voor het eerst sinds 2005 - wist te winnen op bezoek bij Ajax, zou de koploper zes punten los komen te staan. Dat Feyenoord in tegenstelling tot de Amsterdammers nog in Europa actief was, leek aanvankelijk een nadeel. Maar nadat Shakhtar met liefst 7-1 werd weggespeeld, reisde de ploeg juist met nóg meer vertrouwen af naar de dit seizoen kwakkelende aartsrivaal.

Het was al vroeg raak voor Feyenoord. Santiago Gimenez - die met de week populairder werd onder Het Legioen - opende de score al na vijf minuten. Uit pure vreugde sprintte hij richting de F-side, om er daar via een scheldkanonnade en bierdouche achter te komen dat er geen Feyenoord-supporters aanwezig waren. Ajax draaide de score nog in de eerste helft om, maar kort na rust maakte Sebastian Szymanski de belangrijke gelijkmaker. Een 2-2 gelijkspel was al een acceptabel resultaat geweest, maar het werd nog vele malen mooier. Hoewel zijn ploeggenoten het aanvankelijk niet door hadden, was het uitgerekend Lutsharel Geertruida die de cruciale 2-3 binnenkopte. De man die zich dit seizoen bewees als rechtsback én centrumverdediger, bijtekende bij Feyenoord en in de week erop zou debuteren in Oranje, bekroonde zijn geweldige seizoen met wat uiteindelijk misschien wel de kampioensgoal genoemd mag worden.

yv2023319yv2023319a9a03838
De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker

Niet te stoppen
Met een voorsprong van vijf punten op nummer 2 Ajax en alle toppers achter de rug, was het kampioenschap voor Feyenoord plots heel dichtbij. Dat de Rotterdammers ook onder die omstandigheden rustig bleven, bewezen ze in de 1-3 gewonnen stadsderby tegen Sparta. Door een nieuw gelijkspel van achtervolger Ajax, betekende dat resultaat zelfs dat de voorsprong opliep tot acht punten. En ook het chagrijn van de verloren halve finale in de beker - en alle negativiteit rondom die wedstrijd - speelde Feyenoord al snel van zich af. Vier dagen later won het in De Kuip met liefst 5-1 van RKC Waalwijk.

Wie zeker niet onbenoemd mag blijven in het succes van Feyenoord, is reservedoelman Timon Wellenreuther. De huurling van Anderlecht kwam begin februari onder de lat te staan door de blessure van Justin Bijlow. Hoewel zijn eerste optredens niet heel overtuigend waren, zag de Duitser er met de week sterker uit en groeide hij uiteindelijk uit tot een echte puntenpakker. Zijn meest memorabele redding was die op een inzet van Mohamed Kudus, waarmee ook hij een groot aandeel had in de gewonnen Klassieker. Toch was de thuiswedstrijd tegen RKC zijn (vermoedelijk) laatste optreden van dit seizoen. Nu Bijlow weer was hersteld, twijfelde Arne Slot er niet over om zijn eerste keuze direct weer op te stellen.

De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker

Aftellen geblazen
Met Bijlow terug onder de lat denderde Feyenoord door. De doelman maakte een goede indruk in de heerlijke Europese avond tegen AS Roma (1-0) en hield drie dagen later ook de nul tegen SC Cambuur (0-3). Ondanks deze flow ging het in de return in Rome na een zware strijd mis. Feyenoord leed de vijfde nederlaag van het seizoen en moest afscheid nemen van de Europa League. Nog één prijs over om voor te spelen. Maar wel een waar de Rotterdammers inmiddels hard op afstevenden. Met nog altijd acht punten voorsprong was het inmiddels aftellen geblazen.

Van de resterende tegenstanders was FC Utrecht het hoogst geklasseerd. Maar ook met het bezoek van de nummer 7 had Feyenoord in de eigen Kuip weinig moeite. Szymanski schoot al vroeg binnen, waarna Gimenez en Alireza Jahanbakhsh na rust de andere twee doelpunten in de 3-1 overwinning voor hun rekening namen. Weer een stap dichter bij de landstitel. De ogen waren gericht op 7 mei, precies zes jaar na de verloren 'kampioenswedstrijd' tegen Excelsior in 2017. Maar PSV, na de zege op Ajax de enige overgebleven concurrent, won van Sparta en stelde het titelfeest met minimaal een week uit.

14 mei 2023
Kampioenswedstrijd of niet, Feyenoord deed in Kralingen wel wat het moest doen. Hoewel de wedstrijd tot de minderen van het seizoen behoorde, won de ploeg dankzij twee treffers van Gimenez wel met 0-2. 31 gespeeld, 76 punten; nog altijd acht meer dan de nummer 2. Waar de titel in de zomer nog te hoog gegrepen leek en de selectie gedurende het seizoen weigerde op de zaken vooruit te lopen, moet het nu dan echt gaan gebeuren. Op 14 mei 2023, exact zes jaar na de laatste landstitel, kan Feyenoord in De Kuip tegen Go Ahead Eagles de zestiende landstitel uit de clubhistorie verzilveren.

De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker
De weg naar 14 mei | Coolsingel in zicht na gewonnen Klassieker
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties