De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23

De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23

Feyenoord is hard op weg naar de zestiende landstitel uit de clubhistorie. Als de Rotterdammers in eigen huis winnen van Go Ahead Eagles, is deze in speelronde 32 al een feit. Dat terwijl voor dit seizoen begon maar weinigen Feyenoord als favoriet hadden bestempeld. In deze vierdelige rubriek blikt FR12.nl terug op de route richting de kampioenswedstrijd.

De zomer van 2022. Terwijl Feyenoord zich voorbereidde op het nieuwe seizoen, was nog niemand in De Kuip bezig met een eventuele landstitel. Na een succesvol eerste seizoen onder trainer Arne Slot - met natuurlijk het bereiken van de Conference League-finale als hoogtepunt - was de eerste taak om de enorme leegloop in de selectie op te vangen. Sterkhouders als Tyrell Malacia, Luis Sinisterra, Marcos Senesi, Fredrik Aursnes en vele anderen vertrokken, of zouden later in de zomer vertrekken. En hoewel Feyenoord hier grote bedragen aan overhield, was het een enorme uitdaging om wederom een waardige selectie neer te zetten.

Rommelige voorbereiding
Spelers als Danilo, Mats Wieffer en Mo Taabouni meldden zich al vrij vroeg in De Kuip. Maar andere (veelal duurdere) versterkingen lieten wat langer op zich wachten. Het leverde een vrij rommelige voorbereiding op, die zelfs begon met een 0-7 nederlaag tegen FC Kopenhagen. Ook de overige oefenwedstrijden leverden vooral verliespartijen op, maar intussen begon de selectie wel steeds meer vorm te krijgen. Zo had Feyenoord bij de seizoensopening de beschikking over nieuwelingen Quinten Timber, Sebastian Szymanski, Javairô Dilrosun, Jacob Rasmussen en Oussama Idrissi.

Helemaal op orde was de selectie nog niet. Behalve de toen nog niet doorgebroken Quilindschy Hartman was er nog geen linksback, waardoor Marcus Pedersen als noodoplossing aan die kant moest beginnen. Ook op andere plekken was de bezetting nog minimaal, wat betekende dat op de bank vooral jeugdspelers plaats moesten nemen. Ondanks dat alles kwam Feyenoord op bezoek bij Vitesse wel geweldig uit de startblokken. De Rotterdammers wonnen met 2-5, waarbij nieuwkomers Danilo (2 goals), Szymanski (2 assists) en Dilrosun (1 goal) een veelbelovende indruk achterlieten.

De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23

'Elkaar leren kennen'
Dat Feyenoord toch nog grote stappen te maken had, bleek een week later. Thuis tegen sc Heerenveen wisten de spelers elkaar en het doel minder goed te vinden. Een teleurstellend 0-0 gelijkspel was het resultaat. "We zijn nog een groep die elkaar nog moet leren kennen en beter moet worden", concludeerde Timber na afloop. Terwijl de ploeg daaraan werkte, werd er - weliswaar moeizaam - wel gewonnen van RKC Waalwijk (0-1 door een strafschop van Danilo) en FC Emmen (4-0, waarvan drie goals pas in de slotfase vielen). De schade door het laat tot stand komen van de selectie bleef beperkt.

De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23

Het was pas na speelronde 5 dat de transferwindow erop zat en de selectie dus compleet was. Met Dávid Hancko, Igor Paixão en Santiago Gimenez (die al eerder kwam, maar nog lang moest wachten op zijn werkvergunning) kreeg Feyenoord nog eens een flinke kwaliteitsimpuls. Met name Hancko liet al direct een geweldige indruk achter en werd al bij zijn debuutwedstrijd tegen FC Emmen door bezoekers van FR12.nl verkozen tot Man of the Match. Meerdere versterkingen hadden dus al laten zien wat ze konden. Aan Slot de taak om zijn bijna volledig gerenoveerde selectie hetzelfde te laten spelen als de ploeg van het seizoen ervoor.

Weinig puntverlies
Hoewel er nog veel werd gepuzzeld en Feyenoord zeker niet altijd even goed speelde, bleef de schade voorlopig beperkt tot het puntverlies tegen Heerenveen en een Europese domper tegen SS Lazio (4-2). Tegen Go Ahead Eagles kwam de ploeg al binnen een kwartier met 2-0 achter, maar reageerde het daarna goed. Via nieuwkomers Danilo (2x), Dilrosun en een geweldige knal van Szymanski won het in Deventer alsnog met 3-4. Een week later ging het thuis tegen Sparta een stuk makkelijker: een probleemloze 3-0. Het 'punten sprokkelen', zoals Feyenoord volgens sommigen moest doen terwijl de selectie nog altijd op elkaar ingespeeld moest raken, verliep dus uitstekend.

De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23

De Rotterdammers stonden op een keurige tweede plaats toen ze in speelronde 7 afreisden naar Eindhoven voor de eerste topper van het seizoen. Die uitwedstrijd tegen PSV was een vermakelijke, maar wel een waarin Feyenoord uiteindelijk aan het kortste eind trok. Na de late 4-3 van Armando Obispo was de eerste nederlaag van het seizoen een feit. "We doen mee tot de laatste momenten, maar we moeten een stapje extra zetten om echt mee te doen bovenin", stelde aanvoerder Orkun Kökcü na afloop. "Al moet het lelijk of met slecht voetbal, dan nog moet je proberen om er in ieder geval een punt uit te halen. Daar moeten we aan werken."

De weg naar 14 mei | Compleet nieuw Feyenoord begint aan seizoen 22/23
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties