De Statistieken: Kökcü, Aursnes en Sinisterra vallen op

De Statistieken: Kökcü, Aursnes en Sinisterra vallen op

Feyenoord controleerde de wedstrijd tegen Willem II vrijwel volledig, maar had wel moeite om een gaatje te vinden. Zo presteerden veel spelers aan de bal degelijk, maar wel zonder veel levensgrote kansen te creëren. Toch konden met name Orkun Kökcü, Fredrik Aursnes en Luis Sinisterra zich in enkele specifieke statistieken onderscheiden.

De 2-0 zege was een goede afspiegeling van de verhoudingen op het veld, al duurde het even voor Feyenoord dit ook op het scorebord wist uit te drukken. Daarbij bevestigden de statistieken het beeld van een Feyenoord dat wel de controle had (69% balbezit) en veel schoten loste, maar wel moeite had om door de Tilburgse defensie heen te komen. Er werden liefst 30 Rotterdamse doelpogingen genoteerd, maar slechts 9 daarvan waren op doel. De bezoekers schoten zelfs geen enkele keer op doel (3 pogingen in totaal). Ondanks dit grote verschil kwamen de Expected Goals* redelijk overeen met de uitslag: 2,38 voor Feyenoord tegenover 0,49 voor Willem II.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots

Kökcü & Aursnes
De uitblinkers, volgens de statistieken van SofaScore althans, vonden we terug op het middenveld. Daar waren het Fredrik Aursnes (127) en Orkun Kökcü (125) die het vaakst de bal hadden (ook Tyrell Malacia was met 117 balcontacten erg aanwezig) en vanaf daar het spel regisseerden. Aursnes verstuurde 105 passes, waarvan er 87 aankwamen (83%); voor Kökcü waren dat er 91 van de 103 (88%). Beide spelers zagen 7 lange ballen aankomen. Aursnes had voor dat aantal 9 pogingen voor nodig, Kökcü 8.

In een wedstrijd die zo stroef liep als die tegen Willem II, is het natuurlijk vooral belangrijk om te kijken naar passes waarmee iets gecreëerd kon worden. Deze kwamen, zoals vaak, het meest van de voet van Kökcü. Hij was goed voor 6 sleutelpasses. Ook Guus Til deed het in dit opzicht goed met 4. Zij werden gevolgd door Luis Sinisterra en Malacia met 3 en Aursnes, Marcus Pedersen en Reiss Nelson met ieder 2 sleutelpasses.

Daartegenover viel Aursnes juist in verdedigend opzicht meer op. Hij won liefst 11 van zijn 15 duels (8 van de 10 over de grond, 3 van de 5 in de lucht). Alleen Gernot Trauner (12 van de 16) en Nelson (12 van de 15) waren nog sterker in hun duels. Aursnes veroverde daarnaast liefst 7 keer de bal met een tackle, met afstand het meest van elke Feyenoorder (Sinisterra volgde met 4).

Sinisterra
Ook Sinisterra speelde zeker geen slechte wedstrijd. Zijn eerder genoemde statistieken op het gebied van sleutelpasses en tackles waren degelijk, en daar komt bij dat hij scoorde, zijn 3 doelpogingen allemaal op doel wist te plaatsen en zelfs de hoogste passnauwkeurigheid van alle Feyenoorders had (92%, 48 van zijn 52 passes kwamen aan). Sinisterra ging ook de meeste duels aan (17), maar won er slechts 8. Daarnaast slaagden slechts 2 van zijn 5 dribbels, een statistiek waar de Colombiaan normaal gesproken juist in uitblinkt. Nelson (6 van de 6 dribbels slaagden) en Pedersen (5 van de 5) presteerden op dit vlak wel erg goed.

Lees meer over
De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties