De Moderne Kuip presenteert nieuw plan voor renovatie én gebiedsontwikkeling

De Moderne Kuip presenteert nieuw plan voor renovatie én gebiedsontwikkeling

Nu Feyenoord City definitief van de baan is, is de vraag hoe Feyenoord het achterstallig onderhoud in De Kuip moet aanpakken. De mannen achter Red de Kuip - nu ook wel De Moderne Kuip (DMK) - schuiven hun eigen oplossing daarvoor nu naar voren. Aan zowel Feyenoord als de gemeente presenteren zij een totaalvisie, waarin een stevige renovatie van De Kuip gepaard gaat met plannen voor de omgeving.

Volgens ondernemer Erwin Eekelaar en stedenbouwkundige Adriaan Geuze is het juiste moment voor hun eigen plannen aangebroken. Feyenoord City gaat definitief niet door en Feyenoord blijft volgens algemeen directeur Dennis te Kloese nog 'zeker tien jaar' in De Kuip voetballen. Tegelijkertijd moet er wel iets gebeuren, want dat er veel achterstallig onderhoud is, is bekend.

Het plan is om te beginnen met de 'stadiondriehoek': het stadion en de woningbouw in de directe omgeving. Het oorspronkelijk idee van een derde ring op De Kuip is daarbij losgelaten. "Dat is geen prioriteit", aldus Eekelaar tegenover het Algemeen Dagblad. "Eerste het huidige stadion renoveren en moderniseren. Betere voorzieningen en nieuw sanitair. Nieuwe klapstoeltjes en gangpaden, zodat mensen sneller naar het toilet kunnen of een biertje kunnen halen. Dat kunnen we gefaseerd bouwen, zodat Feyenoord in De Kuip kan blijven voetballen."

De Moderne Kuip presenteert nieuw plan voor renovatie én gebiedsontwikkeling

Financiering
Uiteraard is de grote vraag hoe het plan betaald moet worden. DMK schat de kosten op 100 miljoen euro, al is er ook nog 25 miljoen euro extra nodig om de schulden van het afgeketste Feyenoord City-plan af te lossen. Zelf heeft DMK 15 miljoen euro beschikbaar, waarbij het hoopt dat filantropische stichting De Verre Bergen de 25 miljoen die het eerder aan Feyenoord City had beloofd, nu in dit plan wil investeren.

Ook de gemeente was eerder bereid veel geld te investeren in Feyenoord City. Mede daarom werd het plan van DMK al gepresenteerd aan wethouder Robert Simons. "De gemeente heeft nog steeds 40 miljoen euro liggen. Daarmee komen we uit de huidige impasse en creëren we een groeipad. De voordelen voor de gemeente wat betreft gebiedsontwikkeling zijn enorm." De rest van het benodigde bedrag zou volgens Eekelaar - met deze bijdrages - 'makkelijk' geleend kunnen worden van een Nederlandse bank.

De Moderne Kuip presenteert nieuw plan voor renovatie én gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkeling
Naast De Kuip zelf, moet ook de directe omgeving volgens Geuze worden aangepakt. "Loop eens rond De Kuip. Wat is de perceptie? Het is een onrustige politiewereld van hekken en asfalt. Maak het menselijk, behapbaar en groener. Natuurlijk moeten de burgemeester en de politie kunnen ingrijpen als het nodig is, maar vergeten wordt dat de overgrote meerderheid van de supporters naar het voetbal gaat omdat het leuk en gezellig is. Dat is het uitgangspunt."

De Moderne Kuip presenteert nieuw plan voor renovatie én gebiedsontwikkeling
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties